Album

Het luisterplezier van Telemanns vioolconcerten wordt stevig bevorderd door Antoine Tamestit ★★★★☆

Guido van Oorschot
null Beeld

’s Werelds eerste Concert voor altviool en orkest werd rond 1720 in Frankfurt gecomponeerd door Georg Philipp Telemann. Dat heeft nog lang geduurd, als je bedenkt dat de grote en kleine broer, cello en viool, al ruim in de solomuziek zaten. Telemanns signatuur is onloochenbaar: een snoer van barokformules die zelden in clichés vervallen.

Het luisterplezier op dit album wordt stevig bevorderd door Antoine Tamestit. De Franse solist bespeelt een magnifieke altviool uit 1672 van Antonio Stradivari. De klank heeft zowel glans als diepte; je hoort eerder een hoog zingende cello, dan een laag brommende viool. Dankzij Tamestits kordate stoktechniek blijft een loerende zwakte op altviool, vegerigheid, buiten beeld.

Op het album staat ook een Concert voor twee altviolen en orkest, waarvoor de altist van de Akademie für Alte Musik Berlin aanschuift. Vriendelijker en opbeurender barokmuziek valt moeilijk te bedenken. In twee solofantasieën laat Tamestit zijn Stradivari heerlijk gonzen.

Antoine Tamestit

Telemann

Klassiek

★★★★☆

Harmonia Mundi

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden