Het lot van Hollywooddynastieën

Dynastieën van Hollywood acteurs reiken zelden verder dan twee generaties. Misschien is dat maar beter ook.

Kirk Douglas (nu 99) en zijn zoon Michael (71), op een foto uit 2011. Beeld anp
Kirk Douglas (nu 99) en zijn zoon Michael (71), op een foto uit 2011.Beeld anp

'Ik had Spartacus als vader', vatte Michael Douglas (71) ooit zijn jeugd samen in een interview met een Britse krant. Zie daar maar eens overheen te komen. Kirk Douglas, ruim 99 jaar geleden geboren als Issur Danielovitch, noemt het succes van zijn oudste zoon Michael, die een Oscar won voor zijn rol in Wall Street, in zijn autobiografie een mirakel. Zelf kon hij niet anders dan opklimmen, als geharde en gemotiveerde zoon van een straatarme Russisch-Joodse voddenboer in het Noord-Amerikaanse plaatsje Amsterdam. Maar voor zijn kinderen waren aanzien en materiële luxe vanzelfsprekend. Waar moesten die nog naar streven?

Cameron Douglas (37) had Spartacus als opa én Wall Street's Gordon Gekko als vader. Hij zit momenteel een jarenlange straf uit voor bezit - en intentie tot verkoop - van een half pond meta-amfetamine. In 2012, tijdens de detentie, brak een medegedetineerde het been en enkele vingers van Kirks kleinzoon, berichtten de Amerikaanse media. Dit omdat Cameron twee Mexicaanse drugsdealers erbij zou hebben gelapt in ruil voor strafvermindering. Zijn advocate haalde ook het nieuws: ze begon een relatie met haar beroemde cliënt, smokkelde medicijnen zijn cel in en publiceerde vorig jaar een bestseller over haar belevenissen.

Hollywood royalty

Camerons leven is, zoals dat heet, net een film. Maar niet altijd een leuke film. Zijn verdediging voerde tijdens de zitting de bevoorrechte jeugd op als verzachtende omstandigheid. Immers: deze acteurszoon kende zijn bodyguards beter dan zijn afwezige vader, was als kind ongelukkig en eenzaam op een chic internaat en zo vatbaar voor verkeerde vrienden. Ook de thuissituatie was weinig stabiel, viel te lezen in de pleitnota: het New Yorkse appartement van het gezin Douglas werd gedeeld met een wilde en bijtgrage tijgerkat. Michaels ex-vrouw Diandra was ambassadrice van een natuurbeschermingsorganisatie, vandaar.

Kirks kleinzoon was voorbestemd als derde generatie filmster, besloot de familie al vroeg: Cameron acteerde (onder meer) naast zijn opa en vader in het weeïge familiedrama It Runs in the Family (2003) en speelde een hoofdrol in de genant onleuke collegecomedy National Lampoon's Adam & Eve (2005). Starring Hollywood royalty, ronkte de trailer dat jaar, maar het hielp niet. Cameron erfde weliswaar die onmiskenbare Douglasblik en -oogopslag, maar beschikt als acteur niet over de alertheid van zijn opa en vader. Geen presentie, zoals ze dat noemen.

Indrukwekkende villa's en emotionele armoede in West of Eden

Ervaringsdeskundige Jean Stein tekende de vaak tragische familieverhalen op achter de façades van de Hollywood paleizen. Het resultaat is een onthullende pageturner: opgroeien in een filmfamilie blijkt allerminst een zegen. Lees hier de boekrecensie. (+)

Cameron Douglas in 2006. Beeld Hollandse Hoogte
Cameron Douglas in 2006.Beeld Hollandse Hoogte

Tweede generatie

In Hollywood vormen steracteurs de hoge adel en geldt faam en talent - zolang niet anders bewezen - als overdraagbaar. Het verklaart de (mini)carrières van acteurs als (adoptiefzoon) Connor Cruise (Red Dawn) en Jayden Smith (The Karate Kid, After Earth). Voorbeelden van beroemde en bekwame acteursfamilies zat. De broers Beau en Jeff Bridges, zoons van Lloyd Bridges. Of Emilio Estevez en de in verval geraakte Charlie Sheen, zoons van Martin Sheen.

Maar een ware acteursdynastie uitbouwen voorbij die tweede generatie blijkt nog niet zo makkelijk.

Angelina Jolie was 7 jaar jong toen ze haar bioscoopdebuut maakte, naast vader Jon Voight in Lookin' to Get Out. En presenteerde begin dit jaar haar (en Brad Pitts) kinderen Pax (12), Zahara (11), Shiloh (9) en Knox (7) aan de filmwereld. Die maken, net als mama, deel uit van de stemcast van animatiefilm Kung Fu Panda 3.

The Redgrave Family

De gerenommeerdste en oudste Britse (film)acteursfamilie is vermoedelijk die van de Redgraves. Eind 19de eeuw begonnen met George Ellsworthy en inmiddels, langs kleindochters Vanessa (79) en Lynn (overleden in 2010), schommelend tussen een vijfde en zesde generatie. Zij het onder andere achternamen: Vannessa's acterende dochters heten Richardson, naar hun vader.

Sutherlands en Barrymores

Voorlopig bezit de Sutherlandclan de beste papieren. Na Donald (80) en Kiefer (49) is er nu ook Kiefers dochter Sarah Sutherland (28), te zien als presidentsdochter in de HBO-serie Veep en in het te Cannes bekroonde arthousedrama Chronic, dat nog niet in Nederland is uitgebracht.

De roemruchtste Amerikaanse acteursfamilie is die van de Barrymores: van grootvader John (Dr. Jekyll and Mr. Hyde, 1920) tot de als 6-jarige in E.T. doorgebroken Drew, dochter van John Drew Barrymore (Gunsmoke, 1964). Of de dynastie wordt voortgezet is ongewis: de inmiddels 40-jarige Drew Barrymore, die als kindster het gezin onderhield en op haar 13de al aan cocaïne verslaafd raakte, stelt in interviews dat haar dochters (de oudste is 4) pas professioneel mogen acteren als ze 18 zijn.

Donald en Kiefer Sutherland. Beeld afp
Donald en Kiefer Sutherland.Beeld afp
Drew Barrymore. Beeld afp
Drew Barrymore.Beeld afp

Mildere straf

De familie Douglas geeft de moed nog niet op. Bij een verzoek om een mildere straf mochten intimi van Cameron een goed woordje doen voor de rechter. 'Ik ben ervan overtuigd dat Cameron een uitstekend acteur kan zijn', luidde de geschreven verklaring van opa Kirk, titaan onder de Hollywoodsterren. 'Ik hoop dat nog te zien gebeuren voor ik overlijd.'

Zijn kleinzoon komt op zijn vroegst in 2018 vrij. Dan is Kirk 102. Vooralsnog meldt filmwebsite IMDb geen filmplannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden