Album

Het loont zich bekend te worden met het werk van kapelmeester Francesco Antiono Baseo ★★★★☆

Baseo blijkt een gave te hebben voor beweeglijke melodieën en tekstuele fijngevoeligheid.

Jenny Camilleri
null Beeld

De naam Francesco Antonio Baseo zal weinig mensen wat zeggen. Tussen 1573 en 1582 liet hij drie vocale verzamelingen met werken van hemzelf en anderen in Venetië afdrukken. Op basis van de titelbladen weten we dat hij maestro di cappella aan de kathedraal van Lecce was en dat hij deel uitmaakte van de culturele en sociale elite van de stad. De rest van zijn leven blijft een mysterie, maar nu kan iedereen bekend worden met zijn muziek.

Gilberto Scordari heeft met zijn ensemble Schola Cantorum Barensis voor de eerste keer Baseo’s eerste madrigaalboek opgenomen. De vijfstemmige madrigalen, toonzettingen van onder andere liefdesgedichten van Petrarca, zijn sterk beïnvloed door de Vlaamse polyfonie. Bij de kennismaking onthult Baseo zich als een oerdegelijke contrapuntist met een gave voor beweeglijke melodieën en tekstuele fijngevoeligheid. De vijf lyrisch deinende zangers zijn uitmuntend en onderstrepen de medeklinkers af en toe saprijk.

Schola Cantorum Barensis

Baseo: Il primo libro dei Madrigali

Klassiek

★★★★☆

Da Vinci Classics

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden