Het lijken de religieuze weken wel in de CPNB bestseller 60

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Het lijken de religieuze weken wel.

Jet Steinz
Renate Dorrestein is - nu ze Dagelijks werk voltooid heeft - klaar om in de hemel herenigd te worden 'met de mensen van wie ik houd en die al heel lang dood zijn'. Beeld ANP
Renate Dorrestein is - nu ze Dagelijks werk voltooid heeft - klaar om in de hemel herenigd te worden 'met de mensen van wie ik houd en die al heel lang dood zijn'.Beeld ANP

Niet eerder in de ­geschiedenis van de Week van de Klassieken is het voorgekomen dat een boek over de Griekse en/of Latijnse cultuur in de top 3 van de CPNB Bestseller 60 staat. Nu is dat wél het geval: het is jammer dat Mythos net van de eerste plaats gewipt is door Santa Montefiore’s Onder de Italiaanse zon, maar een tweede plaats (en een vijfde week) in de Top 60 voor Stephen Fry’s hervertelling van de Griekse mythen en sagen is nog steeds een unicum. Ook het themaboekje behorende bij de Week behaalt een hoge notering: De portiek van de buren, waarin David Rijser onderzoekt hoe men in de oudheid dacht dat er gedacht werd, en hoe dat denken in de antieke literatuur werd verbeeld, staat op 19.

En dat terwijl de Week van de Klassieken (5 t/m 15 april) moet concurreren met de Maand van de Filosofie (héél april), die ook nog eens Sokrates heeft ‘gestolen’ als naamgever voor hun wisselbeker (die elk jaar wordt uitgereikt aan de auteur van het beste Nederlandstalige filosofieboek). En waar Femke Halsema – die al alle aandacht krijgt vanwege haar mogelijke benoeming tot burgemeester – het essay voor schreef: Macht en verbeelding, binnen op 4.

Maar verder zijn filosofie en de klassieken ver te zoeken in de Bestsellerlijst. Het zijn eerder de Religieuze Weken, met Marieke Lucas Rijnevelds De avond is ongemak (coming-of-age in een gereformeerd boerengezin, op 21) en Esther ­Gerritsens De trooster (het lijdensverhaal van de conciërge van een klooster, 23). Met de hoofdpersoon van Frank ­Krakes De laatste getuige (3), Wim Alosery, die na het overleven van drie concentratiekampen en een scheepsramp ­Jehova werd; en met Renate Dorrestein, die – nu ze Dagelijks werk (10) voltooid heeft — klaar is om in de hemel herenigd te worden ‘met de mensen van wie ik houd en die al heel lang dood zijn’.

De bestseller toptien

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

1. Santa Montefiore
Onder de Italiaanse zon; Boekerij (1)
Weduwe verlaat dorp voor kookcursus

2. Stephen Fry
Mythos; Thomas Rap (5)
Hoe zat het met die godenverhalen?

3. Frank Krake
De laatste getuige; Achtbaan (1)
Over overlevingsdrang en de Jehova's

4. Femke Halsema
Macht en Verbeelding; Lemniscaat (1)

5. Paolo Cognetti
De acht bergen; De Bezige Bij (31)

6. Frans van den Nieuwenhof
Willem van Hanegem; Voetbal Inside (3)

7. Griffiths en Denton
De waanzinnige boomhut; Lannoo (8)

8. Sander de Hosson
Slotcouplet; Arbeiderspers (3)

9. Haemin Sunim
Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt; Boekerij (42)

10. Renate Dorrestein
Dagelijks werk; Podium (1)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden