Het Licht

Regisseur Bas Zuyderland liep al erg lang rond met het idee om dit boek van Lindgren, dat in 1996 in Nederland uitkwam, te ensceneren....

Het Licht is niet de meest geslaagde enscenering van Het Laagland, maar wel een die blijft hangen. De vertellers wankelen tussen gretigheid en afstand houden. Dat probleem delen zij met de personages van het stuk.

Een dorp ergens in het noorden en in een verleden tijd - de Middeleeuwen? - wordt geteisterd door een dodelijke ziekte. Vijf zielen en een varken overleven en zitten opgescheept met de vraag wat het leven dan nog voorstelt. Twee mannen, Onde en Konik, vormen het dramatische span van de voorstelling. Onde is de pragmaticus die niet terugdeinst voor wat normalerwijze ongepast zou zijn, zoals spullen van anderen inpikken (die zijn toch dood). Konik strijdt voor het handhaven van de gangbare moraal. Het wordt de kijker gaandeweg duidelijk dat hij in oorlogstijd betere overlevingskansen heeft met Onde, maar dat diens gezelschap hem vast ook koude rillingen zou bezorgen.

Drie acteurs spelen het verhaal rond een bank die de volle breedte van het speelvlak vult. Op het schuin oplopende bovenvlak krijten ze de omtrekken van het dorp. Met behulp van overheadprojectoren en een camera schetsen ze hun misère. De meest afschuwelijke taferelen komen op onthutsend simpele, soms haast naïeve wijze voorbij. De twee kinderen die ter wereld komen belichamen de vraag of er nog toekomst is.

Geregeld wordt de beheerste toon van de vertelling ruw verstoord door onvermijdelijke wanhoopsvlagen. Harde muziekfragmenten, wilde dansen. Zowel in het verhaal als in de voorstelling strijden zij die dit onzalige oord bevolken om de heikele balans tussen nuchtere relativering en resolute passie. Dat conflict hoort bij barre tijden.


T/m 17 december (www.hetlaagland.nl).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden