Taalgebruik Lexicon

Het lexicon der onterecht vergeten woorden: kwiek

Afwisselend betuigen Stella Bergsma en Sylvia Witteman hun liefde voor Nederlandse woorden die je niet vaak genoeg meer hoort.

Eerst was ik ziek, maar nu ben ik kwiek.
Kwiek, wat een vrolijk makend woord, denk ik terwijl ik langs het water jog.  

Skwiek, piepen mijn gloednieuwe knalblauwe gympen.
Kwiek betekent levendig en dat is hoe ik me momenteel voel. Ik ben in topconditie. Ik race zonder fietsie. Keihard ga ik! Snelle Stellie! Ik haal twee andere sportievelingen in en loop een tijdje met ze op.

Kwiek is afkomstig van het oud-Saksische woord quik en werd voor het eerst aangetroffen in 1897. Later werd het kwik en nog weer later kwam die e erbij. Er bestaat een kans dat het van het Engelse quick komt. Snel. Nou dat zijn we, hoor. Gedrieën rennen we naar het eind van de straat. Stuiterend als eendjes. Kwik, Kwek en Kwiek in de bocht! 

Eenmaal de hoek om zie ik een man in een scootmobiel rijden. Hij lijkt bijna stil te staan. Terwijl we hem voorbij stuiven roept hij iets naar ons. Opeens voel ik me naar en stop met rennen. ‘Mevrouw’, klinkt het uit de verte. Al pratend komt hij op me af slakkegangen. Pas als hij dichterbij is hoor ik wat hij zegt. ‘Heeft u misschien een muntje, misschien een klein muntje?’, herhaalt hij steeds. Zijn gezicht is een en al baard. Ah, zou dat het zijn. Kan ik mijn schuldgevoel zo afkopen? 

‘O, maar ik heb geen kleingeld’, zeg ik vol spijt hardop. 
‘Kunt u dan iets te eten kopen’, klinkt het klagend uit de haarmassa. 
Zo snel als ik kan ren ik op mijn wel werkende benen naar de snackbar. Skwiek. Ik ga hem redden! Jezus genas de lammen en ik haal snacks. Een verkwikkend broodje kroket. Als ik terugkom, grist hij het uit mijn handen zonder iets te zeggen. En verbeeld ik het me nou of rijdt hij wel iets kwieker weg?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.