Het leven gaat door

'Drie dagen houdt de zee zijn mensenoffers, hij voert ze met zich mee en brengt ze terug aan land', vertelt de Indiase visser Thyagarajan aan Der Spiegel....

Zoveel zekerheid hadden de statistieken van de tsunami de Indiase visser nooit kunnen bieden. Volgens de officiële tellingen wordt zijn moeder slechts 'vermist'. Dood is ze pas als haar lijk ooit toch nog aanspoelt.

Toen de buitenlandse bladen eind vorige week werden gemaakt, lagen de stranden nog vol lijken. De dodentallen die worden genoemd zijn, hoe schokkend hoog ook, alweer achterhaald. Maar het leven gaat door.

'De mensen denken dat we klaar zijn als de doden van het strand zijn', zegt de voorzitter van Oxfam Amerika in Time. 'Maar we zijn nog maar net begonnen.'

De hulpverleningsorganisaties staan voor een gigantische opgave. 'Wat deze tsunami zo bijzonder maakt is de geografische omvang van de verwoesting en het grote aantal landen dat is getroffen', constateert The Economist.

'Aardbevingen hebben vreselijke gevolgen, maar gewoonlijk alleen in een klein gebied. Ditmaal strekt de schade zich uit over duizenden kilometers en zijn er miljoenen mensen bij betrokken. Dat stelt de internationale instanties voor een enorme logistieke uitdaging: hoe de hulpgoederen, en later de hulp bij de wederopbouw, min of meer gelijktijdig af te leveren op zoveel verschillende plaatsen. Vliegtuigen, helikopters, vrachtwagens en bevoorradingsroutes zullen heel wat meer geld en planning vergen dan bij ”normale” rampen.'

Veel kustbewoners zijn niet alleen familie en vrienden, maar ook hun woning en hun bron van inkomsten kwijt. Time beschrijft de situatie van een 24-jarige Thaise, die in een tempel bij Khao Lak vruchteloos tussen de doden naar haar vader en haar broer zoekt. Een jaar geleden had haar familie voor 1,3 miljoen euro een bungalowpark laten bouwen, en nu zijn alle huisjes weggespoeld.

'Miljoenen andere Aziaten hebben hun middelen van bestaan verloren aan de zee', aldus Time. Met al die vissersboten, winkeltjes, vervoermiddelen en traditionele familiebedrijfjes zijn honderdduizenden banen weggevaagd. De tsunami is tekeergegaan tegen sommige van de zwakste economieën in dat deel van de wereld – Birma, Sri Lanka en Indonesië – die niet over het geld en de middelen beschikken om hun verwoeste kusten weer op te bouwen.'

Het zwaarst getroffen zijn echter, volgens Le Figaro Magazine, de Maldiven: de toeristen zorgden er voor 40 procent van de overheidsinkomsten, maar 80 procent van de hotels is verwoest.

Maar het leven gaat door. Le Figaro Magazine beseft dat wij binnenkort naar de sneeuw vertrekken en nu willen weten wat we aan moeten op de piste. Terroristen hebben de bivakmuts een slechte naam gegeven en de ijsmuts met pompon kan echt niet meer. De mondaine wintersporter draagt in 2005 een helm op het hoofd, liefst met ingebouwde koptelefoon voor gsm of iPod.

Veel plezier. Maar kijk een beetje uit voor lawines.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden