Het leven een drankgelag

Vier speelfilms zijn er gemaakt naar een werk van Van der Heijden.

Hannah Hoekstra in De Helleveeg.

De helleveeg (2016, André van Duren)

Ze vallen aan te wijzen, de zwaktes in de verfilming van deel vijf in de tandelozetijdreeks. Een stoet aan vluchtig optredende bijfiguren en abrupte tijdsprongen, plus die tegen het slot soms desastreuze verouderingsmake-up; een onherkenbare Benja Bruijing, gestraft met botoxhoofd. Maar regisseur Van Duren, die nu eenmaal vijftig jaar moest omspannen, legt bekwaam de pijn bloot in dit drama over het vroeg geknakte leven van de Brabantse tante Tiny. Een venijnige en gevoelig rol van Hannah Hoekstra, vorige maand bekroond met het Gouden Kalf voor beste actrice.

Advocaat van de hanen (1996, Gerrit van Elst)

Verplichte kost voor eenieder die, na Tonio, graag nog eens ziet hoe voortreffelijk Pierre Bokma dronkenschap acteert. Hier als Quispel, advocaat van een in de politiecel omgekomen kraker in wie Hans Kok kan worden herkend. Onvoldoende volgens échte krakers, die de set bestormden en bijna in de clinch geraakten met film-ME'ers, die gespeeld werden door échte agenten. De anekdote is bekender dan de film; de eerste A.F.Th.-bioscoopadaptie verdween snel uit de roulatie en werd neergesabeld. De Volkskrant destijds: 'Van Elsts regie is futloos en zijn beelden zijn plat'. Wel was er lof voor Bokma.

Ik was van mijn moeder afgesneden door haar gigantische bescheidenheid. Ze had zich zo onbereikbaar ver weggecijferd, dat ze alleen nog in vleesgeworden schuldbesef bestond.

'Als het schrijven ophoudt, houdt alles op' (+)

De afgelopen jaren ontving A.F.Th. van der Heijden zelden iemand in zijn werkkamer. Nu spreekt hij er uitgebreid over zijn schrijversleven en zijn nieuwste roman, Kwaadschiks, waarin hij een psychopaat ontleedt. Lees het interview hier.

Scène uit Advocaat van de hanen.

Tonio (2016, Paula van der Oest)

Om en nabij de 100.000 bezoekers inmiddels. En daarmee nu al de best bezochte Van der Heijden-verfilming tot nog toe. Uit de Volkskrant-recensie: 'twee grote, zo niet grootse rollen voor Bokma en Lodeizen. Voor hem de kloeke scènes: een drankgelag, de begrafenisspeech. Voor haar de tussenmomenten, die evenzeer bijblijven.'

Verkozen tot Oscarinzending, wat een interessante vraag opwerpt: hoe oordelen de buitenlandse kijkers die (nog) niks weten van deze schrijver, of het noodlot dat zijn gezin trof? In januari maakt de Academy de nominaties bekend.

Chris Peters als Tonio.

Het leven uit een dag (2009, Mark de Cloe)

Onvast, maar bij vlagen betoverend debuut van voorheen kortfilmer Mark de Cloe, die zijn experimentele vertelvorm (veel splitscreen) stut met uitlegdialoog en muzikale onderstreping.

Het was ook een vrijwel onmogelijke opdracht: een filmversie van A.F.Th.'s roman waarin de mens in één dag oud wordt, om elke handeling en elk gevoel slechts eenmaal mee te maken alvorens te sterven. Memorabele, van verliefdheid tollende scène: die waarin eendags-hoofdpersonages Benny (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) en Gini (Lois de Jong) voor elkaar vallen.

Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Lois de Jong in Het leven uit een dag.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden