Het land waar de melk overkookt

Dezelfde cover, maar twee totaal verschillende artikelen over ons aller Ruud Lubbers in De Groene Amsterdammer en HP/De Tijd. In De Groene Amsterdammer legt de ex-premier uit dat Nederland in een kramp verkeert....

Verder presenteert De Groene de eerste aflevering van eenliteratuur-special, waarin dode oude reuzen het veruit winnen van de noglevende schrijvers. Een oude reus is ook Neil Young (60), die net alsLubbers goed valt bij de jongeren.

Over de oorzaak van Lubbers' populariteit onder de jeugd gaat HP/DeTijd, die rapper Lange Frans citeert. Lubbers is een soort Snoop Dogg. 'Hetmaakt niet meer uit wat-ie zegt: het flowt toch wel.' Wat niet flowt zijnde cellencomplexen op Schiphol en de taallessen voor immigranten. Deministeries hebben niks geleerd van Enschede en Volendam en de allochtoneoudkomers hebben al geen zin om gratis taalles te nemen, laat staan als zeervoor moeten betalen.

Nieuwe Revu heeft een interessante ach-gut-aflevering, waarin deartikelen over de gewelddadige dood van John Mieremet en Evert Hingstopvallen, naast die over Boney M-veteraan Bobby Farrell, die pruikloos meerhaar op zijn borst dan op zijn hoofd blijkt te hebben. Zelfs de coming manvan de VVD Anton van Schijndel heeft meer haar. De goedgekledeverpersoonlijking van modern rechts is dan ook ook metroseksueel. Dat is:verzorgd en tegelijkertijd stoer. Dat bestond in de tijd van Deep throatnog niet. Porno was nog gewoon 'harig en gezellig', net als linksepolitiek.

Elsevier heeft een special over restaurants ( 3,95) bijgevoegd,waaruit blijkt dat er in de eredivisie van het lekkere eten jaarlijksweinig verandert. Of er nou door het onlangs verschenen Lekker wordtgeproefd of door Elsevier maakt weinig uit. Het is net devoetbalcompetitie. De begroting bepaalt de positie op de ranglijst. In hetreguliere nummer bevat Elsevier artikelen over de Franse rellen, nieuwemedicijnen, pensioenfondsen, John Mieremet en minister Peijs (61), die erinslaagt drie pagina's lang te kwebbelen.

Dan maar liever Robert Kaplan in Vrij Nederland, al hoef je het nietaltijd eens te zijn met de man die Bush een slechte president vindt van eenland dat er verstandig aan heeft gedaan Irak binnen te vallen. Voor deliefhebbers van Renate Rubinstein is VN een koopnummer. De in 1990gestorven columniste komt zeer uitgebreid aan de orde in drie goedgeschreven artikelen, bij elkaar 22pagina's. Dat goed geschreven geldt ookvoor een artikel van Joris van Casteren over een gezin in geldnood en voorde stukken over criminele liquidaties.Gijs ZandbergenJoris van Casterenover een gezin in geldnood en voor de stukken over criminele liquidaties.

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden