AlbumrecensieBreakdown on 20th Ave. South

Het koningskoppel van de indiecountry keert na tien jaar stilte terug met een geruststellend nieuw album ★★★★☆

null Beeld New West
Beeld New West

Het was een van de mooiste countrykoppels van de jaren nul. Buddy en Julie Miller voelden elkaar zowel in de liefde als in het songwriterschap perfect aan. De dromerige, zalig ijle country- en folksongs van Julie kregen een glorieuze begeleiding van echtgenoot Buddy, dankzij zijn slepende gitaarspel en natuurlijk zijn empathische tweede stem.

Een jaar of tien geleden stokte de liedjesproductie van Julie. Ze was ernstig ziek. Buddy Miller was intussen een succesvol begeleider van onder andere Robert Plant, Emmylou Harris en Alison Krauss, en de country leek afscheid te moeten nemen van het koninklijke echtpaar van de indie-country.

Maar nu ineens is daar toch weer een nieuw album, en daar mag de rootsgemeenschap zich bij in de handen wrijven. Het ging plotseling weer wat beter met Julie, ze schreef weer eens wat in haar notitieblok en Buddy schoof bij aan de keukentafel met zijn gitaar. Wat een prachtige nieuwe liedjes staan er op Breakdown on 20th Ave. South. Vanaf de eerste, lekker luie rocker Underneath the Sky, die ook zo uit een band als The War on Drugs had kunnen vloeien, hoor je de oerkracht van het duo: die kinderlijke, verlegen meisjesachtige stem van Julie en de geruststellende gitaarslagen van Buddy. Ze zweven weer losjes langs traditionele country, bluegrass en folk uit de Laurel Canyon, zoals op eerdere platen, en vooral in de uitgeklede, nauwelijks begeleide songs als Unused Heart grijpt Julie je bij de strot. Haar levensovertuiging was altijd nogal van de christelijke soort, maar zo te horen heeft ze, wellicht vanwege haar slopende ziekte, andere inzichten gekregen. ‘I feel the fingers of the night, wrap around me tight’, zingt ze. ‘Then it whispers in my ear, then screams there’s no one here.’

Breakdown on 20th Ave. South

Buddy & Julie Miller

★★★★☆

Roots

New West/ Pias

null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden