Het kleurrijke Genua uit de roman van Ilja Leonard Pfeijffer komt op toneel niet tot leven

Na een veelbelovende begin lukt het niet om de kleurige romantypes van Pfeijffers Genua tot leven te brengen. De livemuziek en het videobeeld van Stephan Vanfleteren doen wel veel voor de sfeer.

Karin Veraart
null Beeld Ben van Duin
Beeld Ben van Duin

Het is toch een van de eerste dingen die je je afvraagt op het moment dat je weet dat er een toneelbewerking van La Superba zit aan te komen: hoe moet dat met het been? In de gelauwerde roman van Ilja Leonard Pfeijffer stuit de ik-figuur, een grote schrijver uit Nederland die naar Genua is verhuisd, op een vrouwenbeen. Een losgesneden ledemaat, waarvan de schrijver helemaal in de ban raakt. Hoe doe je dat?

undefined

La Superba **

Theater

Van Ilja Leonard Pfeijffer, door Toneelgroep Maastricht. 4/3, Theater aan het Vrijthof, Maastricht. Tournee t/m 9/6.

Bij Toneelgroep Maastricht in regie van Servé Hermans is dat voorbeeldig opgelost, onder meer in de vorm van het fraaie been van Angela Schijf. De actrice zit er weliswaar nog aan vast, maar haar been leidt een heel eigen leven en je begrijpt volkomen wat dat met de schrijver (Wim Opbrouck) doet.

Helaas blijkt dit veelbelovende begin geen garantie voor een geslaagd geheel. Opbrouck vertelt op rondborstige wijze zijn geliefde Genuaverhaal, door Jibbe Willems vakkundig bewerkt. Maar het mocht geen monoloog worden, dus blijft Opbrouck zitten met typetjes zonder diepgang: een malle bedelaar, een vluchteling, een travestiet, en natuurlijk het mooiste meisje van Genua. Dragen die in het boek bij tot een veelkleurig beeld van de Italiaanse havenstad, op toneel krijgen hun losse scènes met de schrijver iets onbeholpens en geforceerds.

De livemuziek van Axl Peleman, Ron Reuman en Roeland Vandemoortele en het videobeeld van Genua (Stephan Vanfleteren trok dagen door de stad) doen veel voor de sfeer, maar halen de voorstelling niet naar een hoger plan.

undefined

Met schrijver Ilja Leonard Pfeijffer door zijn geliefde stad Genua: 'Ik ben hier wereldberoemd, maar niemand heeft mijn boek gelezen'

Rauw, ondoorgrondelijk en vol gedesillusioneerde zielen: dat is het Genua uit Ilja Leonard Pfeijffers La Superba, de roman die nu voor het theater bewerkt is. De schrijver leidt rond, de theatermakers verklaren hun werkwijze.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden