Theaterrecensie Cultura Nova

Het kleurrijke Festival Cultura Nova pakt groots uit in Zuid-Limburg

Luchtfietserij en valcapriolen met vuurwerk, spuitfonteinen en confettikanonnen: Festival Cultura Nova ging los in Limburg.

Carillion - the flight of time door Kitonb tijdens opening Cultura Nova 2018 Beeld Luc Lodder

Het zijn aantallen die doen duizelen. Twintigduizend mensen keken vrijdagavond op het plein voor Theater Heerlen naar het openingsspektakel Carillon – the flight of time van het Italiaanse gezelschap Kitonb: luchtacrobatiek in lichtgevende hoepels aan een hijskraan van 20 meter hoog en stuiterende dansers in een 7 meter hoge stellage, bespannen met 600 meter elastiek. 8.000 mensen kochten een kaartje voor één van de twee (uitverkochte) uitvoeringen van de Carmina Burana, gepresenteerd door orkest en koor van de philharmonie zuidnederland en performers van het Spaanse gezelschap La Fura dels Baus. Ruim tweehonderd artiesten bevolkten het immense podium in een zilverzandgroeve.

Wie op zulke schaal presteert, moet met grote gebaren komen. Luchtfietserij en valcapriolen met vuurwerk, spuitfonteinen, confettikanonnen en rookpluimen openden de 28ste editie van Festival Cultura Nova, een groots en kleurrijk festival in Zuid-Limburg dat tot 2 september duurt. Zangers klommen in hoogwerkers en golfden in bloedrood kleurende aquaria, tegen een wolkendek waar de volle maan doorheen grijnsde.

Carillon - the flight of time (drie sterren)

Een enkele keer ging de spektakeldrang gepaard met bombast. Zoals bij de Engelse voice-over tijdens Carillon - the flight of time, die à la War-of-the-Worlds de massahysterie aanmoedigt door verslag te doen over het ontstaan van de aarde, de verovering van de ruimte, het wegvagen van de mensheid door vloedgolven en de redding via een groene toekomst. Die megalomane tekst sluit weinig aan bij de feeërieke beelden van gevleugelde acrobaten in lichtgevende ringen of duikelend door een jungle van elastiek. Maar de fotogenieke plaatjes op het Heerlense plein plakken op het netvlies. Wanneer één man op 30 meter hoogte een metalen bol bestijgt aan vier wapperende doeken, trilt de lucht na van zijn duikvlucht boven het publiek.

Carillion - the flight of time door Kitonb tijdens opening Cultura Nova 2018 Beeld Luc Lodder
Carillion - the flight of time door Kitonb tijdens opening Cultura Nova 2018. Beeld Luc Lodder

Carmina Burana (vier sterren)

Het Spaanse gezelschap La Fura dels Baus, al veertig jaar berucht om zijn furieuze, grimmige actietheater, laat zich in de Carmina Burana van Carl Orff zien van een zachte kant. De boze furie van La Fura wordt voor even een grijnzende fee. Waar normaal het publiek wordt opgehitst met rijdende stellages, opspattend bloed en fysiek vertoon (véél bloot), beperkt de Catalaanse regisseur Carlus Padrissa zich nu tot rood-wit-zwart geschminkte zangers (met krachtige stemmen) in verrijdbare aquaria – slechts de koorleden worden nat – en een regen aan videobeelden op een cilindervormig projectiedoek van 10 meter doorsnee. In de verbeelding van de zinnelijke liefde en de strapatsen van het lot (O Fortuna) drijft La Fura de spot met clichés als een kloppend hart (een iPad op borsthoogte) en de ijzersmaak van een druppel eigen bloed. De grootste indruk maken koor en orkest van de philharmonie zuidnederland. Ieder belletje, iedere fluit en iedere handtrommel is te horen, in spannende dialoog met de satirische en moralistische liederen.

Carmina Burana door La Fura dels Baus en philharmonie zuidnederland tijdens Cultura Nova 2018 Beeld Luc Lodder
Carmina Burana. Beeld Luc Lodder
Carmina Burana. Beeld Luc Lodder

Kleine details 

Overigens biedt Cultura Nova tot 2 september méér dan spektakel alleen. Ook kleine details krijgen aandacht, zoals weegbree tussen stoeptegels. Dankzij de stadsrondleiding door ornitholoog en beeldend kunstenaar Stefan Cools ontdek je waarom deze plant white mens footstep wordt genoemd. Een term die anno 2018 extra politieke lading krijgt.

Festival Cultura Nova: Carillon – the flight of time door Kitonb, 24/8, Burgemeester van Grunsvenplein, Heerlen (drie sterren)

Carmina Burana door La Fura dels Baus en philharmonie zuidnederland, 25/8, Zilverzandgroeve Beaujean, Heerlen (vier sterren)

Festival Cultura Nova duurt nog t/m 2/9.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden