Het kinderboek is kleurrijker, mooier, grappiger en spannender

Boeken voor de jeugd doen het elk jaar beter; in 2016 waren ze goed voor een kwart van de boekenomzet. En het kinderboek is mooier, kleurrijker, vrolijker, grappiger en spannender geworden. Kinderboekenrecensent Pjotr van Lenteren ontwaart vijf trends en geeft bijpassende boekentips.

Pjotr van Lenteren
Boeken voor de jeugd doen het elk jaar beter; in 2016 waren ze goed voor een kwart van de boekenomzet. Beeld Silvia Celiberti
Boeken voor de jeugd doen het elk jaar beter; in 2016 waren ze goed voor een kwart van de boekenomzet.Beeld Silvia Celiberti

1. De graphic novel rukt op

Eigenlijk is de Kinderboekenweek een beetje te laat met het griezelthema, want er prijkt al een tijdje een heel andere trend op de lijst met honderd meest verkochte boeken van het jaar: de graphic novel. Series als Het leven van een loser en De waanzinnige boomhut houden het midden tussen krantencartoons en proza. Ze hebben veel humor, weinig diepgang en krijgen jongens enthousiast. Rijzende ster in het genre is Julius Zebra. Deze sul van de savanne wordt samen met zijn vriend Cornelius het wrattenzwijn gevangengenomen voor een optreden in het circus maximus en beleeft dolle avonturen in het Romeinse Rijk.

Gary Northfield
Julius Zebra 2 - Bonje met de Britten
Vertaald door Edward van de Vendel
****
Luitingh-Sijthoff; 288 pagina’s; € 14,99.
Vanaf 8 jaar.

2. Het kinderboek wordt steeds mooier

Prentenboeken worden steeds mooier. Een tijd lang hadden bekroonde illustratoren de neiging somber en kunstzinnig te werk te gaan, niet iets waar kleuters op zitten te wachten. Vrolijkheid, kleur en eindeloos veel detail zijn helemaal terug bij opkomende illustratoren als Floor Rieder (1985), Wouter Tulp (1979), Loes Riphagen (1983), Martijn van der Linden (1979) en Leo Timmers (1970). Van der Linden won vorige week zijn eerste Gouden Penseel voor het prachtige Tangramkat (Lemniscaat). Van Timmers is Een huis voor Harry, over een bange kater die verdwaalt als hij met een vlinder speelt en overal nieuwe vrienden maakt. De tekeningen hebben zoveel diepte, dat je de verleiding voelt voorwerpen aan te raken en achter deuren te kijken.

Leo Timmers
Een huis voor Harry
*****
Querido; 56 pagina’s; € 15,99.
Vanaf 4 jaar.

3. Voortreffelijke non-fictie

Dat informatieve boeken mooi geschreven, onderhoudend én ontspannend kunnen zijn bewijzen voormalig reclamemaker Jan Paul Schutten (Het raadsel van alles dat leeft, Gottmer), zijn vrouw Bibi Dumon Tak (Mee met de dierenambulance, Querido) en journalist Joukje Akveld (Wij waren hier eerst, Gottmer). Voor wie wel een beetje klaar is met die dieren: kijk eens naar De zweetvoetenman. Rechtszaken saai? Hier niet. De schrijvers bespreken spannende en grappige rechtszaken en passen hun kennis in elk detail van het boek toe.

Annet Huizing en Margot Westermann
De zweetvoetenman
****
Lemniscaat; 248 pagina’s; € 19,95
Vanaf 11 jaar.

4. De opgeknapte klassiekers

In de voorleesboekenkast zijn het vertrouwde namen die regeren. Bij de honderd bestverkochte boeken van het jaar vinden we bijna altijd Annie M.G. Schmidt en Roald Dahl. Papa's en mama's, opa's en oma's pakken voor hun kroost kennelijk wat ze zelf vroeger mooi vonden. Imme Dros maakte een swingende nieuwe selectie uit de verhalen van duizend-en-een-nacht: En toen, Sheherazade, en toen? Prachtig (en hier en daar pikant) geïllustreerd door Annemarie van Haeringen.

Imme Dros en Annemarie van Haeringen
En toen, Sheherazade, en toen?
*****
Leopold;188 pagina’s; € 24,99.
Voorlezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf 9 jaar.

5. De kinderroman die pijn doet

In de geest van protestschrijver Guus Kuijer, die niet alleen knappe zinnen wilde maken maar ook hedendaagse kinderproblemen aan de kaak stellen, verwennen Simon van der Geest (1978), Anna Woltz (1981), Emiel de Wild (1978) en Gideon Samson (1985) groep acht en brugklas met verhalen vol prachtig opgetekende observaties, spannende verwikkelingen en rake klappen. Samson pakt in De hemel kan wachten (Leopold) weer lekker uit. Patiënt Belle is, zoals van Samson te verwachten valt, geen lieverdje. Het gemeenst is ze tegen haar kleine kamergenoot Jan, die ze aan het huilen brengt door steeds weer over de dood te beginnen. Toch ontstaat er tussen hen een band. Niemand schrijft zo soepel als Samson.

Gideon Samson
De hemel kan wachten
****
Leopold;124 pagina’s; € 10,-.
Vanaf 10 jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden