Het kan nog wel wat losser

Joost Karhof is zijn eerste week als vaste presentator van Nova begonnen. Hij moet wennen aan de tafel, schrijft hij in zijn log....

Zaterdag 22 juli

Het einde van de vakantie nadert, maar ik vind het niet erg, want ik mag maandag en dinsdag Nova presenteren! Spannend, omdat het nieuw is, maar vooral leuk. Ik heb er veel zin in, al lijkt het nog onwezenlijk ver weg. Ik kom namelijk net terug van een week zeilen op de Waddenzee.

Het had meer weg van een weekje Caribische Zee. Iedere dag een blauwe lucht, 30 graden en een lekker windje. Een ongekende combinatie voor Hollandse begrippen, heerlijk! Dan heb je wel het gevoel dat je er behoorlijk uit bent geweest. Nova lijkt dan ook nog ver weg, al begint het overmorgen al.

Misschien is het ook wat onwerkelijk door een vervelend bericht, direct na mijn terugkeer van de Wadden: mijn opa is overleden. Niet geheel onverwacht, want hij ging hard achteruit de laatste weken. Maar ik krijg er wel een rotgevoel van. Mijn Nova-presentaties van maandag en dinsdag zal hij niet meer zien. Toch leuk dat hij nog wel heeft meegekregen dat ik het mag gaan doen.

Toen ik hem voor het laatst bezocht, vlak voor mijn zeilweek, zag ik het bericht uit de Volkskrant op zijn tafel liggen waarin stond in dat ik Nova ga presenteren. Hij had het uitgeknipt.

Zondag 23 juli

Een lekkere stranddag! Ontspannen met vrienden, een goede voorbereiding voor de dag van morgen. Ook omdat ik op het strand flink heb bijgelezen over het conflict in Libanon. Ik ben er toch even uit geweest en het is wel zeker dat wij er deze week in de uitzending aandacht aan besteden. Een beetje extra leeswerk over dit onderwerp kan dus geen kwaad. En het strand is een mooie plek om dat te doen.

Het is één van de redenen waarom ik zo van Den Haag houd: stad aan het strand, mooie stad achter de duinen. Een reden om hier te blijven wonen, ook als ik straks vaker naar Hilversum moet voor Nova.

Maandag 24 juli

Het zit er op! Ik had wel eens een enkele keer Nova gepresenteerd, maar nu is het echt begonnen: vanaf nu draai ik mee als vaste presentator. Ik word er erg blij van. Het ging goed en de reacties waren positief. Véél reacties ook. Nu was het wel een erg overzichtelijke uitzending. Ik had geen gasten aan tafel, maar hoefde alleen filmpjes aan te kondigen. Een beetje saai is dat wel en ik vind dat Nova eigenlijk altijd een life-gast moet hebben, maar het is zomer en de reportages waren goed. Vooral verslaggever Tom Kleijn had een mooie bijdrage vanuit Noord-Israël.

Het is al bijna half twee, maar ik ga zo toch nog even terugkijken hoe ik het heb gedaan. Nova wordt immers de hele nacht herhaald. Ik heb het gevoel dat mijn presentatie nog wel iets losser kan. Iets minder krampachtig. Ik moet daar natuurlijk nog in groeien. Ik begin net en straks ben ik meer gewend aan de nieuwe omgeving, het nieuwe ritme en de tafel*

Het klinkt banaal, maar ik vind het moeilijk om gewoon aan die tafel te zitten. Gewoon, bedoel ik. Rechtop, niet hangen, niet te veel naar voren buigen. Het zijn van die dingen waar alle nieuwe presentatoren aan moeten wennen, denk ik maar. Het mooiste is: morgen mag ik weer! En het kan altijd beter.

Dinsdag 25 juli

Het ging goed! Beter dan gisteren, vond ik. Ik krijg al iets meer rust in mijn lijf als ik achter die tafel zit. En dat moet ook, want je kunt niet steeds gespannen de camera inkijken én je teksten goed uitspreken én je studiogesprekken goed doen. Die laatste waren er helaas weer niet. Eindredacteur Ger van Westing heeft het echt geprobeerd en was er ook van overtuigd dat het ging lukken, maar soms loopt het anders. Als presentator heb je wel een luxe positie op de redactie, omdat je fris moet zijn voor de uitzending. Ik was dan ook niet bij de ochtendvergadering van de redactie. Toen zat die studiogast er nog wel in, begreep ik.

Er was al een onderwerp klaar dat niet per se vandaag uitgezonden hoefde te worden en er werd besloten tot twee reportages. Bij één van die onderwerpen zou nog makkelijk een studiogast kunnen worden geproduceerd.

Dat was nog steeds zo toen ik ’s middags op de redactie kwam. En zelfs toen de redactie later op de middag nieuws achterhaalde: advocaat Knoops is de bemoeienis van Maurice de Hond met de Deventer Moordzaak zat.

De Hond schaadt daarmee zelfs de belangen van degene die hij probeert te helpen (Ernest Louwes), vindt Knoops. Mooi nieuws, dat door Willem Lust ook voor de camera ‘hard’ werd gemaakt. Een mooie gelegenheid ook voor een reactie in de studio van De Hond of diens advocaat, al zou dat wel gevolgen hebben voor één van de andere onderwerpen. Het moet namelijk wel passen binnen de zomertijd van 20 minuten.

Geen van de twee beoogde gasten bleek in staat naar Hilversum te komen, zodat het uiteindelijk toch een Nova met drie reportages werd. Niet erg, want ze waren allemaal goed en om de hilarische bijdrage van Tonko Dop vanuit Drenthe heb ik erg moeten lachen. Ook komisch: véél minder reacties op mijn presenteren dan gisteren. Alles went, kennelijk. Wat niet went, is Nova presenteren, want ik begin eigenlijk opnieuw aan een vakantie. Volgende week vrijdag ben ik namelijk pas weer aan de beurt. Gelukkig schijnt de zon.

Woensdag 26 juli

Vandaag een rustige niet-werkdag gehad. Veel dingen gedaan die de afgelopen weken waren blijven liggen door de Waddenzee en het nieuwe avontuur bij Nova. Vanavond nog even de uitzending gezien: nu mét studiogast! Nou ja, het gaat zoals het gaat.

Donderdag 27 juli

Vandaag een rotdag, ook al is hij net begonnen, ik weet het nu al. Ik zit namelijk klaar in donker pak en dito das voor de crematie van mijn opa. Het belooft ook nog eens een bijna dagvullend programma te worden met katholieke mis, crematie aan de andere kant van de stad (aardig ritje) en afsluitend een koffietafel. Enfin, het regent. Zoals het al weken niet geregend heeft. Het kan bijna geen toeval zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden