Het jonge, sexy en hippe merk SuperTrash van Olcay Gulsen is failliet - waar ging het mis?

Olcay Gulsen had haar modelabel willen uitbouwen tot een wereldmerk. Die droom ligt nu aan diggelen. Wat ging er mis?

Bregje Lampe
Olcay Gulsen bij de première van de film Cinderella in 2015, toen ze samen met Disney het label SuperTrash Girls lanceerde. Beeld ANP Kippa
Olcay Gulsen bij de première van de film Cinderella in 2015, toen ze samen met Disney het label SuperTrash Girls lanceerde.Beeld ANP Kippa

Ze heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze droomde van winkels in alle grote Amerikaanse steden. Als het aan de 37-jarige Olcay Gulsen had gelezen, was SuperTrash een wereldmerk geworden. Maar dinsdagochtend werd ze uit bed gebeld om een handtekening onder de faillissementsaanvraag te zetten.

De kleding van SuperTrash was vaak strak en glimmend en de ontwerpen leken op die van bekende merken. Vooral jonge vrouwen kochten SuperTrash, want het was betaalbaar, sexy en hip. De kans lijkt klein dat het merk na een doorstart alsnog een wereldmerk wordt. Daarvoor is het te besmet en te veel verbonden met Gulsen. Bovendien doet Nikkie Plessen met haar gelijknamige modemerk bijna hetzelfde, en zij heeft momenteel meer succes.

Aansprekend verhaal

Gulsen wás SuperTrash. Een knap meisje met hoge hakken, geföhnde haren en een designertas aan de arm. In modekringen werd vaak minachtend gedaan over haar commerciële en licht ordinaire confectiekleding, maar ze had wél een aansprekend verhaal.

Vorige week nog verscheen een boek waarin de ondernemer - volgens haar uitgever 'de ultieme girlboss van Nederland' - beschrijft hoe je 'met lef van niets naar de top komt'. Ze groeide op in Waalwijk, in een Koerdisch-Armeens achterstandsgezin met een schizofrene vader. Naar eigen zeggen nam ze in 2009 het modemerk SuperTrash over van de Amerikaanse It-girl Ava Riley. Daar is geen enkel bewijs voor, en dat is er ook nooit geweest.

Bavaria-jurkje

De slogan 'Born in LA, raised in Amsterdam' is na een paar jaar simpelweg in de ban gedaan, terwijl Gulsen steeds bekender werd. Ze kwam op het juiste moment met het juiste idee: er was behoefte aan betaalbare confectiekleding waarmee winkeliers de concurrentie aankonden met ketens als Mango en Zara. In 2010 werd ze bekend bij het grote publiek toen ze in samenwerking met Bavaria een oranje jurkje maakte ter gelegenheid van het WK voetbal. Tel daar een heleboel tamtam (optredens in praatprogramma's, interviews in glossy bladen en een stormachtige relatie met ex-voetballer Edgar Davids) bij op en het plaatje was compleet. Gulsen ontwikkelde zich in een paar jaar tijd tot een geliefde BN'er en gold als het boegbeeld van jong, sexy, vrouwelijk en succesvol.

De shows die ze jaarlijks gaf tijdens de Amsterdam Fashion Week waren on-Nederlandse spektakelstukken. Het was meer entertainment dan mode, zo gaf ze op haar manier flair aan de Amsterdamse modeweek.

Tv-werk

Maar sinds een jaar of drie liep de populariteit van het merk terug. Gulsen probeerde het tij nog te keren. Onder de merknaam ST.Studio begon ze in 2016 met chiquer en duurder spul voor een wat oudere doelgroep, maar dat sloeg niet aan.

Sonny Motké van Quote, die SuperTrash op de voet volgt, maakte in 2017 al bekend dat het bedrijf in ernstige liquiditeitsnood verkeerde. Gulsen kon toen verder dankzij een kapitaalinjectie van een groep nog altijd anonieme investeerders. De oprichtster zelf begon intussen een nieuwe vennootschap voor inkomsten uit overige werkzaamheden, zoals tv-werk. Krap een maand geleden stopte ze als ceo bij SuperTrash en stelde ze Charles Paape aan als opvolger; een man die in ondernemerskringen bekendstaat om de faillissementen die hij heeft begeleid (hij werkte eerder onder meer voor Free Record Shop en Dixons).

Gulsen is sinds dinsdagavond onbereikbaar. Bij RTL Boulevard, het praatprogramma waarin ze geregeld aanschuift, gaf ze de grote verliezen aan als reden van het faillissement. Terwijl ze al een tijdje hengelt naar een tv-carrière (ze was onder meer te zien in Wie is de Mol?) laat ze een hoop gedupeerden achter, onder wie 150 werknemers. Haar winkels blijven voorlopig open.

In de Playboy van maart doet Gulsen een opmerkelijke uitspraak over haar werkwijze. 'Ik heb veel gebluft, ik heb een beetje gelogen, ik heb interessant gedaan, ik heb mezelf beter voorgedaan dan ik was - het hoort er allemaal bij. En ik zou het morgen weer doen.' In de mode heeft het niet gewerkt. Misschien is hier op tv wel ruimte voor?

Olcay Gulsen in het WK-jurkje van SuperTrash in 2014. Beeld anp
Olcay Gulsen in het WK-jurkje van SuperTrash in 2014.Beeld anp

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt de Volkskrant in een reeks interviews. Ondernemer Olcay Gulsen (37): 'Diversiteit en female empowerment zouden al lang ingeburgerd moeten zijn.' (+)

Olcay Gulsen Beeld Casper Kofi
Olcay GulsenBeeld Casper Kofi
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden