Het jeugdtheater van dit seizoen is ingenieus, energiek en vaak voorstelling én making-of tegelijk

De acteurs zijn tegelijk ook muzikant, technicus en cameraman.

Annette Embrechts
Gijs Nollen en Folmer Overdiep in De Kleine Cowboy Beeld
Gijs Nollen en Folmer Overdiep in De Kleine CowboyBeeld

De herfstvakantie is net begonnen in Midden- en Zuid-Nederland. Regio Noord is volgende week aan de beurt. Theaters presenteren daarom extra veel jeugdvoorstellingen, vaak gebundeld in festivals zoals De Betovering in Den Haag en Herfststukjes in Utrecht, Houten, Leidsche Rijn en Amersfoort. Opvallende trend: theatermakers kiezen populaire onderwerpen en spelen voorstelling én making-of tegelijk. Zodat het jonge publiek ziet hoe je theater maakt van een favoriet boek, een overbekend muziekstuk, een gedroomde ruimtereis of een stoffige rommelzolder.

Sommige toeschouwers hebben hun lievelingsboek nog op schoot liggen. Vooral onder jongens is de cartoonesk geschreven en getekende serie De waanzinnige boomhut favoriet. Bij ieder nieuw deel krijgt de boomhut van Andy en Terry er weer dertien verdiepingen bij, met spuitende limonadefonteinen, zingende reuzenhaaien en vliegende katten. Hoe maak je daar theater van? Christiaan Bloem, Olaf van de Ven en Chris Koopman, de mannen achter jeugdtheatercollectief Meneer Monster, hebben daar iets geestigs op gevonden. Van de Ven speelt een humeurige theatertechnicus, die de andere twee er fijntjes mee confronteert dat een bomvolle zaal wacht op de start van hun voorstelling. Maar ai, de heren zijn die vergeten te maken. Natuurlijk komt dit in een hyperactief uurtje alsnog goed, doordat de mannen met wilde ideeën een bizarre boomhut bij elkaar fantaseren. Alles draait om creativiteit en verbeelding. Het trio acteert met zo'n aanstekelijke energie dat het iedereen meekrijgt. De norse technicus stapt met gezonde tegenzin én kopstem in hilarische vrouwenrollen en het publiek participeert gretig als geëxplodeerd laboratorium vol zee-apen. Lekkere theaterkolder die voldoet aan een reeks adhd-symptomen.

Enkeltje Mars Beeld
Enkeltje MarsBeeld

Ook in De Kleine Cowboy (4+) van Het Laagland rennen de acteurs Folmer Overdiep en Gijs Nollen de benen onder hun lijf vandaan om ter plekke met een stapel schragen, spijkers, paardendekens, luxaflexjes, mutsen en cowboy hoeden het Wilde Westen te verbeelden. De vrienden rommelen op zolder een hobbelige western bij elkaar, met een verdwenen knuffelkoe als rode draad en een enge sheriff als slechterik. En als je een cactus nodig hebt, trek je gewoon een 'spijkerjas' aan - met stekels dus. Regisseur Lennart Monaster mengt in dit handgemaakte making-of-theater vrolijke zang en gekke geluidseffecten met een geëngageerde ondertoon: het overwinnen van kinderangsten om 'kleine stapjes' te zetten in 'een grote wereld'.

Het Filiaal Theatermakers maakt in Enkeltje Mars (8+) die wereld nog groter door met ingenieuze trucage, ter plekke gemaakte video en live gespeelde geluidscomposities een landing op Mars te suggereren. Op de vierkante meter weten vier acteurs met rijdende camera's en geprinte achterdoeken te switchen van nieuwsstudio naar rode planeet en van raketlancering naar Melkwegstelsel. Knap gemaakt theater, dat net als die andere making-of-voorstellingen veel vraagt van de acteurs. Zij spelen niet alleen personages, maar zijn tegelijk ook muzikant, technicus en cameraman. En een bolcactus blijkt zich hier prima te lenen als snaredrum.

De Waanzinnige Boomhut van 13 verdiepingen, de theatervoorstelling (5+) door Meneer Monster, 24/9, Podium Hoge Woerd, Leidsche Rijn. Tournee t/m 03/6.

De Kleine Cowboy (4+) door Het Laagland, 8/10, Schouwburg Het Park, Hoorn. Tournee t/m 27/5.

Enkeltje Mars door Het Filiaal Theatermakers, 15/10, Theater De Lieve Vrouw, Amersfoort. Tournee t/m 10/12.

De Vier Jaargetijden (6+) door Angela Schijf en Vivaldi Consort, 11/10, KAF Almere. Tournee t/m 26/12.

De Waanzinnige Boomhut van dertien verdiepingen Beeld Sanne Peper
De Waanzinnige Boomhut van dertien verdiepingenBeeld Sanne Peper

In De Vier Jaargetijden (6+) laat actrice Angela Schijf het musiceren over aan acht jonge muzikanten van het Vivaldi Consort. Die blazen gloedvol leven in de afwisselende tempi uit Vivaldi's grijs gedraaide muziekstuk Le quattro stagioni. Schijf loopt voortdurend op en af om met gebreide muts en streepjesshirt de tweelingzusjes Emma en Anna te spelen, die door een storm naar het land van Vrouw Holle worden geblazen. De een is ijverig en opgewekt (majeur), de ander gemakzuchtig en brommerig (mineur), twee kanten van één mensenziel. Schijf werkt hard - ze is ook nog verteller - om het muziekstuk aan de hand van het verhaal van Imme Dros open te breken voor jong publiek. De musici laten horen waarom we aan stille stormen en pratende duiven (kunnen) denken bij vrolijke violen en een 'kwekkend' klavecimbel.

De Vier Jaargetijden Beeld
De Vier JaargetijdenBeeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden