tv-series

Het jaarlijkse tv-serie-slagveld: minder comedy, meer The Blacklist

De maand mei betekent voor de Amerikaanse tv-zenders een maand van opschonen en invullen: welke series zien we volgend seizoen terug en waar nemen we afscheid van?

Thijs van Soest
Beeld uit The Blacklist, de meest succesvolle nieuwe serie van het afgelopen seizoen. De serie wordt in Nederland door RTL4 uitgezonden. Beeld ap
Beeld uit The Blacklist, de meest succesvolle nieuwe serie van het afgelopen seizoen. De serie wordt in Nederland door RTL4 uitgezonden.Beeld ap

De lijst met cancellations is lang dit jaar. Zenders hebben geld nodig voor de steeds groter wordende budgetten van tv-reeksen en dus gaat de streep door bekende en minder bekende series. Deze - sommige ook in Nederland uitgezonden - programma's worden onder meer gestaakt: Revolution (NBC), Dracula (NBC), The Michael J. Fox Show (NBC), Almost Human (FOX), The X-Factor (FOX), The Carrie Diaries (The CW) en Intelligence (CBS).

Vuurzee
Van de Amerikaanse versie van de Nederlandse serie Overspel, Betrayal, was al bekend dat er geen vervolg zou komen. In dit geval vielen de kijkcijfers tegen, maar vaak spelen ook de negatieve kritieken mee in het besluit van zenders om ergens mee te stoppen. Een andere Nederlandse ijzer in het vuur was lange tijd de VARA-reeks Vuurzee, maar de pilot die ABC dit voorjaar ervan liet maken, blijkt door de tv-bazen te zijn afgekeurd.

Dan de lijst met nieuwe producties. Die is ook lang. Opvallend is dat zenders steeds minder ruimte maken voor nieuwe half uur durende comedyshows. Liever steken ze hun geld in langer durende dramaseries.

De prequel van Sex and the City sloeg niet aan en wordt afgevoerd. Beeld CW
De prequel van Sex and the City sloeg niet aan en wordt afgevoerd.Beeld CW
FOX trekt de stekker uit de talentenjacht van Simon Cowell: X-Factor. Beeld ap
FOX trekt de stekker uit de talentenjacht van Simon Cowell: X-Factor.Beeld ap

The Blacklist
Het succes van afgelopen seizoen, NBC's The Blacklist, vormt daarbij duidelijk een inspiratiebron. Het aantal series dat draait om inlichtingendiensten en spionagepraktijken neemt flink toe komend seizoen.

De nieuwe reeksen hebben titels als State of Affairs, Odyssey, Allegiance, Madam Secretary en Scorpion. In dit rijtje past ook de nieuwe spin-off van Crime Scene Investigation: CSI Cyber. Deze reeks, met actrice Patricia Arquette in de hoofdrol moet de eerder stopgezette varianten CSI: Miami en CSI: New York doen vergeten. FOX komt met Gotham, een prequel over de vroege jaren van Batman.

De meest succesvolle en bestbekeken series in Amerika zijn op dit moment comedy's als The Big Bang Theory, Modern Family, The Blacklist, Scandal en Game of Thrones. Al deze reeksen worden gecontinueerd. 'Oudjes' als Criminal Minds, NCIS en Grey's Anatomy blijven het ook goed doen. Een ander succesnummer, de CBS-comedy How I Met Your Mother is onlangs na negen seizoenen geëindigd. De zender ziet af van een mogelijke spin-off, How I Met Your Dad. Ook hier werd de pilot afgekeurd.

The Voice
Op het gebied van entertainment lijkt John de Mols The Voice de prominente plek van American Idol als best bekeken amusementsprogramma te hebben ingenomen. Beide talentenjachten trekken wekelijks miljoenen kijkers, maar de positieve inslag van The Voice doet het bijzonder goed bij kijkers en critici.

Utopia
Voor John de Mol wordt het nieuwe seizoen in Amerika sowieso een spannende. Zijn nieuwe realityhit Utopia begint dit najaar bij FOX, overigens niet dagelijks, maar twee keer in de week. De dinsdaguitzending van Utopia staat daarbij opvallend genoeg primetime tegenover The Voice (NBC) geprogrammeerd.

Vorig seizoen was er ook al sprake van een Nederlands onderonsje: toen stond The Voice nog recht tegenover Celebrity Splash, de Amerikaanse versie van Sterren Springen (Eyeworks). Dit programma van Reinout Oerlemans bleek uiteindelijk partij voor The Voice en bovendien geen hit in de VS. Al na één seizoen werd het gecanceld wegens dalende kijkcijfers.

Beeld uit de promospot van Utopia Beeld FOX
Beeld uit de promospot van UtopiaBeeld FOX
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden