Het is zoeken naar een rode draad en leuke grappen bij Van Muiswinkel (**)

Het is bij Erik van Muiswinkel zoeken naar een rode draad en naar goede grappen, want leuk zijn de #MeToo-plaagstootjes niet. De 56-jarige cabaretier worstelt met het ouder worden, met mannelijkheid en met de tijdgeest.

Joris Henquet
Cabaretier Erik van Muiswinkel in het decor van zijn nieuwe voorstelling De Oplossing. Beeld ANP
Cabaretier Erik van Muiswinkel in het decor van zijn nieuwe voorstelling De Oplossing.Beeld ANP

Het is wonderlijk hoe sommige cabaretvoorstellingen zich ontwikkelen tijdens hun (lange) try-outfase. Neem De oplossing, de vierde solo van Erik van Muiswinkel, die bij de aftrap van dit theaterseizoen in augustus werd aangekondigd als een voorstelling over het onderwijs in Nederland.

Acht maanden later is de show in première gegaan en is er van het onderwijsthema weinig over. Er komen wel snippers voorbij, maar dat zijn herinneringen aan Van Muiswinkels eigen schooltijd of die van zijn kinderen. De uiteindelijke show is vooral een boekenclub geworden waarin Van Muiswinkel een greep uit zijn boekenkast doet. Hij vertelt over het wereldwijd vertaalde Franse jeugdboek Le Petit Prince, roemt de Odyssee van Homerus, zwaait met een boekje over de vrije wil van filosoof Sam Harris. Onderwerpen met potentie worden aangestipt, maar niet bevredigend uitgewerkt. Het stuk over de vrije wil keert in het slot helemaal niet meer terug.

Het is zoeken naar een rode draad in De oplossing en ook naar goede grappen, want in zijn bedachtzame monoloog over wie hij nu eigenlijk is dreigt Van Muiswinkel de humor uit het oog te verliezen. Je mag tegenwoordig toch nergens meer grappen over maken, zegt de cabaretier, maar de plaagstootjes die hij uitdeelt over vrouwen en #MeToo zijn niet zozeer ongepast, maar gewoon niet zo leuk. De oudbakken imitaties van voetbaltrainers Dick Advocaat en Willem van Hanegem, die via een omweg toch weer voorbij moeten komen, roepen geen lach op, maar een diepe zucht.

De 56-jarige cabaretier worstelt, zoveel is duidelijk. Met het ouder worden, met mannelijkheid, met de tijdgeest vol gevoeligheden. En hij heeft dus duidelijk ook geworsteld met zijn nieuwe voorstelling.

‘De oplossing’ door Erik van Muiswinkel. Regie: Koos Terpstra. 25/4, Parktheater Eindhoven. Tournee t/m 3/6, volgend seizoen reprise.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden