STIJLPASTOORVerkleedpartijtje

Het is weer eens wat anders dan een witte puntmuts met twee gaten

De Amerikaanse milities houden wel van een verkleedpartijtje, signaleert Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg.

Arno Kantelberg
Boogaloo Boys. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Boogaloo Boys.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

In het laatste boek van misdaadschrijver Ace Atkins moet sheriff Quin Colsson het opnemen tegen een lokale militie die vanuit Mississippi de burgeroorlog nieuw leven in wil blazen. ‘A real squirrely bunch of white boys’, zo omschrijft Colsons jeugdvriend Donnie op een bepaald moment deze groep die zich The Watchmen noemt, volgens mij daadwerkelijk een bestaand genootschap. Ik vond ‘squirrely’ vrij sterk gekozen als beschrijving, zeker als je het met bleke snoet en/of vlasbaard gezegende kwartet hierboven ziet. Dit zijn weliswaar geen Watchmen, maar een verwante groepering die zich Boogaloo Boys (of Bois) noemt. Net als de op deze plek eerder besproken Proud Boys maken de Boogaloo Boys deel uit van een verzameling libertaire linkmiegels die door het Trumpisme een podium hebben gekregen. De Boogaloo Boys herken je aan hun hawaïshirt, een uniforme uiting van ironie die ook de groepsnaam verklaart, naar verluidt een verwijzing naar een Latijns-Amerikaanse dans en een gelijknamige dansfilm uit 1984. Zo’n olijk alohashirt laat zich moeilijk combineren met de militaire uitrusting, maar goed, meligheid is het kenmerk van wel meer online ontstane bewegingen. Wellicht speelt mee dat zo’n hawaïshirt het martiale karakter van de missie enigszins verzacht. Het is in ieder geval weer eens wat anders dan een witte puntmuts met twee gaten.

Tegelijkertijd zien we een modetrend die in 2019 vaart kreeg met het optreden van Stormzy op het Glastonbury-festival. De Londense rapper droeg daar een vest met Union Jack-print, ontworpen door Banksy, de graffiti-artiest die soms wordt misverstaan als kunstenaar. Dit steekwerend vest was Stormzy’s commentaar in textiele vorm op de messenproblematiek in het Verenigd Koninkrijk, waarvan je jaren geleden al kon zien aankomen dat dat naar Nederland zou worden geëxporteerd. ‘The banner of a divided and frightened nation’, kopte dagblad The Guardian een dag later over het vest.

De Londense rapper Stormzy. Beeld Hollandse Hoogte / PA Media
De Londense rapper Stormzy.Beeld Hollandse Hoogte / PA Media

Stormzy’s sociale statement vond alras zijn weg naar de winkelvloer. Off-White, het ridicuul dure streetwear-merk van de Amerikaanse ontwerper Virgil Abloh, bracht iets soortgelijks op de markt, net als Sixth June, een Frans merk dat een ‘tactical jacket’ voor nog geen vijf tientjes in de etalage heeft (‘tactical gear’ is de verzamelnaam voor militaire parafernalia zoals bij het A-Team hierboven). Het is allemaal nogal een gekostumeerde bedoening bij die Amerikaanse milities, dat viel me bij de Capitoolbestorming ook al op. Alsof ze, net als de in jurken gehulde soldaten in de Liberiaanse burgeroorlog, een tweede identiteit opzoeken door zich te verkleden. Nou ja, is er in ieder geval nog íéts carnavalesks dit jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden