BladPinda

Het is vooral de hier en daar provocerende toon die de glossy Pinda de moeite waard maakt

null Beeld

Wat is lezenswaardig deze week? De Aziatische trekken van Geert Wilders en de kleinzoon van Frits Bolkestein

Paul Onkenhout

Pinda, heet de opvallende eenmalige glossy die donderdag, verschijnt. De officiële titel is PINDA*, want net zoals de collega’s van LINDA. (met punt, ja) proberen de makers de aandacht te trekken met een typografisch, enigszins aanstellerig grapje.

De titel is ontleend aan het meest gebruikte scheldwoord voor Indische Nederlanders. Het is daarom meteen spannend, want Pinda is een ‘glossy met een Indisch tintje’ en een ‘gids voor Indisch Nederland’. Geuzennaam of scheldwoord, is dan ook de vraag die hoofdredacteur Ricci Scheldwacht, zelf van Indische afkomst, stelt in zijn voorwoord.

Wat voor de een kwetsend is, schrijft Scheldwacht, is voor de ander een koosnaampje, of zelfs een geuzennaam. ‘Het Indische verhaal is heel divers en kent meerdere lezingen.’ Een lichte provocatie is het natuurlijk ook, die titel.

Het kostte hoofdredacteur Scheldwacht acht jaar om een uitgever voor zijn project te vinden. Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben banden met Nederlands-Indië en Indonesië. Zo’n band heb je overigens al vrij snel. In de rubriek ‘Uit de kast’ figureert onder meer Frits Bolkestein, ‘kleinzoon van gelukszoeker Frits Bolkestein die in 1888 naar Indië vertrok en toetrad tot het KNIL’. Ook Sylvie Meis, Patty Brard, Jesse Klaver en Thierry Baudet worden door Pinda uit de kast geduwd.

Baudet is de ‘achterkleinzoon van een Chinees-Indische overgrootmoeder die rond het jaar 1910 Nederlands ging studeren in Leiden’. Geestverwant Geert Wilders staat ook in de galerij. ‘Hoe ouder Geert Wilders wordt, hoe meer zijn afhangende ogen zich als Aziatische trekken manifesteren.’

Het is vooral die hier en daar provocerende toon die Pinda de moeite waard maakt, in combinatie met de grote verscheidenheid aan onderwerpen en de aantrekkelijke vormgeving en fotografie. De makers gaan de scherpe randen niet uit de weg. Het weemoedige gevoel van het aloude ‘Indië verloren, rampspoed geboren’, ontbreekt volledig.

Vrijwel in het begin is op twee pagina’s een naargeestige foto geplaatst die in 1958 in Den Haag werd genomen. ‘Indo’s ga weg!’, is de kille tekst op een muur. Het droge commentaar: ‘Een verstild bewijs voor de kille ontvangst van de Indische Nederlanders in hun nieuwe land.’

Van Ernst Jansz tot Gustaaf Peek, van Hans Goedkoop tot Mei Li Vos en van Theodor Holman tot Tim Oliehoek, geen Indische Nederlander is over het hoofd gezien. De variatie is groot. Pinda is een opinie-, geschiedenis-, kook- en cultuurglossy ineen.

‘Indonesië, het land waar ik nooit meer heen wil maar dat ik altijd zal blijven bezoeken’, schrijft Gustaaf Peek. Het is de rode draad van Pinda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden