Cultuurtips

Het is uw weekend: dit zijn onze tips

Anna van LeeuwenHerien WensinkMark MoormanMerlijn Kerkhof en Robert van Gijssel

Beeldende kunst

Roaring Twenties, Museum Kranenburgh, t/ 3 april 2022

Roaring twenties. Denkt u bij die term eigenlijk aan de vorig eeuw, of aan nu? Volgens de tentoonstelling in Museum Kranenburgh kan dat allebei. De huidige expositie The Roaring Twenties wil dat bewijzen. De tentoonstelling brengt kunst, mode en vormgeving samen van nu en van kunstenaars en ontwerpers uit die vorige roerige jaren. Het resultaat is een zeldzame kans om bijvoorbeeld modeontwerper Duran Lantink (33) en kunstenaar Raquel van Haver (32) in dezelfde tentoonstelling te zien als Gerrit Rietveld en Charley Toorop. Gemeenschappelijke deler: reuring en engagement.

Muziek

Crossing Border, 4 t/m 6 november, verschillende locaties, Den Haag.

Het muzikale literatuurfestival – of is het een literair muziekfestival? – Crossing Border is in volle gang, maar u kunt zaterdag nog aansluiten. Met een mooi programma, op mooie plekken in Den Haag. Wat te denken van een goed gesprek met schrijver Lale Gül? Of een minstens zo’n goed gesprek met Mohamedou Ould Slahi, de man die onschuldig vastzat in Guantanamo Bay en daar een dagboek bijhield? En dan is er dus nog de muziek, van Anne Soldaat, Willy Vlautin en Stuart A. Staples, allen in de fraaie Lutherse Kerk. En we sluiten af met een interview met Bobby Gillespie, de frontman van de band Primal Scream die een ontroerend boek schreef over zijn onwaarschijnlijke leven. Ook daar wilt u bij zijn.

Lees hier meer

Fotografie

Alec Soth: There is Always Something to Find, t/m 13 maart 2022, Museum Helmond (Kunsthal), Helmond

Sleeping by the Mississippi, het fotoboek van Alec Soth uit 2004, mag inmiddels een moderne klassieker worden genoemd, in de grote traditie van American Photographs van Walker Evans en The Americans van Robert Frank. Museum Helmond laat in een groot retrospectief zien waar Soth na het grote Mississippi-project mee bezig is geweest. De huwelijksindustrie bij Niagara Falls (Niagara, 2006), Amerikanen die buiten de samenleving willen leven (Broken Manual, 2010), de teloorgang van de lokale pers (Songbook, 2014) en een nieuwe reeks portretten (I Know How Furiously Your Heart is Beating, 2018, een serie die ook al in Foam te zien was). De uitgebreide expositie in Helmond bewijst dat Soth een van de belangrijkste Amerikaanse fotografen van het moment is. Bij de expositie wordt ook de documentaire Somewhere to Disappear uit 2010 gedraaid, waarin we zien hoe deze onorthodoxe fotograaf te werk gaat.

Film

Riders of Justice (Anders Thomas Jensen)

In de geweldige zwarte komedie van de Deen Anders Thomas Jensen verliest de keiharde beroepsmilitair Markus (Mads Mikkelsen) zijn vrouw bij een aanslag op een trein. Hij weet niet hoe hij moet omgaan met het verlies en slaagt er al helemaal niet in zijn tienerdochter Mathilde te steunen. Hulp komt uit onverwachte hoek, wanneer amateurspeurder Otto en zijn vrienden Markus opzoeken en een wraakactie op poten zetten.

Riders of Justice, begin dit jaar de openingsfilm van het Rotterdams filmfestival, kent minder smaakvolle momenten, zoals gebruikelijk in het komische oeuvre van Jensen. Toch valt in deze wraakfilm alles precies op zijn plaats. Wat opvalt, is hoe de cineast tussen alle dwaasheid en dwarsheid door ook serieuze thema’s aansnijdt. Daarbij raakt hij de juiste snaar; Jensen heeft echt iets te melden over rouwverwerking, familiebanden en de menselijke behoefte aan samenhang en betekenis.

Uiteindelijk is Riders of Justice zelfs ontroerend. Wat begint met bruut geweld en een wraakexercitie, eindigt als een liefdevolle kerstfilm. Puur meesterschap, hoe Jensen die draai weet te maken, in deze fijne cocktail van buitenissige grappen en inzichtelijke psychologie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden