Column

'Het is niet de publieke omroep die elk jaar Home Alone 1 tot en met 4 uitzendt'

Wie het nog in zijn hoofd haalt te zeggen dat er weer geen reet op tv is, zoals je zo vaak hoort, kan niet serieus worden genomen; die zeurt om het zeuren, schrijft Paul Onkenhout in de tv-recensie van de Volkskrant.

eroen Pauw en Paul WittemanBeeld anp

Ja ja, nou weten we wel dat het late night-programma van de uiterst voorkomende en voortreffelijk geklede presentator Humberto Tan op RTL 4 lekker fris en verrassend is en dat Pauw & Witteman aan alle kanten is ingehaald. Kijkcijfers liegen niet hè.

Eerst iets anders.

Op dinsdag 10 december zond de NTR op Nederland 2 in de reeks Het uur van de wolf de documentaire Foto-Eddy - de negatieven van mijn vader uit. Het was niets minder dan een meesterwerk, oordeelde deze gelegenheidskijker.

Met behulp van duizenden negatieven, film- en geluidsfragmenten en tientallen interviews schetste regisseur David de Jongh een kleurrijk, indringend en soms uiterst pijnlijk portret van zijn vader. Eddy de Jongh was als jongen de enige van zijn gezin die de oorlog overleefde. Hij werd later bekend door zijn portretten van (vooral) politici in Vrij Nederland.

De huwelijken, de financiële sores, de alcohol, het bohemienachtige bestaan, de verwrongen verhouding met zijn kinderen: David de Jongh liet niets uit het leven van zijn vader achterwege, in een documentaire die zowel de kenmerken had van een afrekening als van een monument.

Naar Foto-Eddy keken op 10 december 197 duizend mensen. Dat is niet heel veel. (De herhaling, zes dagen later, trok 82 duizend kijkers.) Het marktaandeel was 6,3 procent en via uitzendinggemist.nl werd de documentaire 8.137 keer bekeken. Wat de kijkcijfers geen goed zal hebben gedaan, was dat de uitzending op Nederland 2 om 23.00 uur begon en ver na middernacht eindigde.

Maar goed, Foto-Eddy wérd tenminste uitgezonden, door de publieke omroep. Van RTL valt zoiets niet te verwachten en van SBS al helemaal niet.

 
Fanatiek, bloeddorstig bijna, is deze maand op veel plekken afgerekend met Pauw & Witteman

Het is maar een voorbeeld. Er zijn er vele. Op Nederland 1, 2 en 3 werden maandagavond programma's uitgezonden als Spoorloos, Vijf jaar later (met Youp van 't Hek), De Slimste Mens, Top 2000 a gogo, De nationale 2013 test en de film Slumdog Millionaire.

Zeurt om het zeuren
Voor kleinere doelgroepen was er verder een natuurdocumentaire, een concertregistratie en schaatsen, plus Nieuwsuur en diverse edities van het Journaal. Wie het dan nog in zijn hoofd haalt te zeggen dat er weer geen reet op tv is, zoals je zo vaak hoort, kan niet serieus worden genomen; die zeurt om het zeuren. Het is niet de publieke omroep die elk jaar Home Alone 1 tot en met 4 uitzendt.

Fanatiek, bloeddorstig bijna, is deze maand op veel plekken afgerekend met Pauw & Witteman. Tegelijkertijd werd RTL Late Night omstandig geprezen, maandag nog op de site van deze krant.

Daar stond dat P&W een verzamelplek is voor grijze mannen en dat slechts een op de vijf gasten 'iets leuks' doet. De vaste gasten Paul Jansen en Wim Daniëls zijn respectievelijk de 'saaiste politiek commentator van het westelijk halfrond' en de 'pratende mummie van de Neerlandistiek.' De interviewers worden de 'brontosaurussen van de publieke omroep' genoemd.

En dat allemaal omdat Pauw & Witteman 200 duizend kijkers is kwijtgeraakt. Het gaat niet over de kwaliteit van de gesprekken of de informatie of de maatschappelijke relevantie, het gaat om de kijkcijfers.

Weg met de kijkcijferfetisjisten.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant. Hij vervangt televisiecolumnist Jean-Pierre Geelen die met vakantie is.

 
Het gaat niet over de kwaliteit van de gesprekken of de informatie of de maatschappelijke relevantie, het gaat om de kijkcijfers
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden