TheaterrecensieKom nou maar gewoon

Het is meer grinniken bij Thijs van de Meeberg dan bulderend lachen (drie sterren)

Cabaretier Thijs van de Meeberg Beeld Annemieke van der Togt
Cabaretier Thijs van de MeebergBeeld Annemieke van der Togt

De vriendin van Thijs van de Meeberg is voor drie maanden naar Rome vertrokken en nu zit Thijs een avond alleen thuis, drinkt hij te veel wijn en krijgt hij middenin de nacht een bevlieging dat hij de wereld moet redden. In de opening van zijn tweede cabaretprogramma ‘Kom nou maar gewoon’ etaleert Van de Meeberg, opgeleid aan de Koningstheateracademie in Den Bosch en de sterke winnaar van het Leids Cabaret Festival in 2015, dat hij goed weet hoe hij een vertelling moet opzetten. Met behulp van leuke decorvondsten neemt hij ons mee naar het moment dat hij in het holst van de nacht een mail aan Albert Heijn tikt: mag Thijs misschien meedenken om de supermarkt van zijn plastic afvalprobleem af te helpen?

Thijs van de Meeberg. Beeld Annemieke van der Togt
Thijs van de Meeberg.Beeld Annemieke van der Togt

Ja, Thijs van de Meeberg (30) is een onversneden idealist. Lid van GroenLinks en de VPRO, en vroeger zat hij bij de IVN, het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid. Met die eigenschappen manoeuvreert Van de Meeberg zichzelf in de brave, politiek correcte hoek, en dat wreekt zich in zijn humor. ‘Kom nou maar gewoon’ is een programma waar je af en toe om grinnikt, maar daar blijft het bij. Nu hoeft heus niet elke cabaretshow een bulderlach op te leveren, maar amusementswaarde is toch wel belangrijk.

In de regie van Pieter Bouwman vertelt Van de Meeberg een verhaal waarin verschillende lijnen mooi zijn vervlochten. Met het opblaasbare decor en de kleurrijke projecties oogt het geheel fraai. Over idealisme gaat het, en ook over relatieproblemen, een cursus mindfulness en een moeizame vader-zoonrelatie, die wordt getest tijdens een trip naar Berlijn. Niet al deze onderwerpen zijn even interessant of onderscheidend.

‘Kom nou maar gewoon’ door Thijs van de Meeberg. Regie: Pieter Bouwman. 28/11, Stadsschouwburg Utrecht. Tournee t/m 24/5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden