Het is in The Leisure Seeker onduidelijk wat precies komisch moet zijn en wat dramatisch

Helen Mirren en Donald Sutherland acteren mooi intiem in dit voorspelbare euthanasieverhaal. In veel scènes blijft onduidelijk wat komisch is bedoeld, en wat dramatisch.

Helen Mirren en Donald Sutherland in The Leisure Seeker Beeld
Helen Mirren en Donald Sutherland in The Leisure SeekerBeeld

Het is de kans op hun laatste vakantie samen. Zij is ernstig ziek, hij is dementerend - hij is zelfs al zozeer afgetakeld dat hij niet meer mag rijden en al helemaal niet in hun oude Winnebago-camper. Kortom: ze moeten er wel stiekem met zijn tweetjes tussenuit knijpen, zonder hun volwassen kinderen te vertellen waar ze zijn of waar ze heen gaan.

Zij is in dit geval Helen Mirren en hij is Donald Sutherland, en dat is wat The Leisure Seeker best de moeite waard maakt. De eerste Amerikaanse film van regisseur Paolo Virzì (La pazza gioia), een boekverfilming, volgt ogenschijnlijk een keurig verhaaltje, bedoeld voor de oudere doelgroep die ook plezier beleefde aan The Best Exotic Marigold Hotel-films. John en Ella reizen langs plaatsen die ze eerder bezochten met de kinderen, waarbij Amerika hetzelfde en tegelijk veranderd blijkt.

Het is allemaal zo voorspelbaar dat je bijna niet merkt hoe merkwaardig The Leisure Seeker vaak is, en hoe onduidelijk het is wat precies komisch moet zijn en wat dramatisch. Er is bijvoorbeeld een verhaallijntje rondom een ex van Ella die de ene na de andere vreemde situatie oplevert. En dan is er dat in-en-in tragische einde: is dat werkelijk bedoeld als happy end?

Logisch wordt het bovendien niet: hoe kan het dat de excentrieke hoogleraar die alleen over Hemingway wil praten en de vrouw die over alles wil kletsen behalve over Hemingway ooit bij elkaar kwamen? Maar Mirren en Sutherland laten je geloven dat het kan. Ze maken geen zielige knuffelbejaarden van Ella en John - het zijn types die een stevige borrel lusten en van wie je hoopt dat ze niet naast je komen te staan op de camping.

Bovendien geven de acteurs hun personages op de kwetsbare momenten een hart. Bijvoorbeeld als Ella tijdens een helder moment van John verzucht hoe blij ze is 'dat hij weer even bij haar terug is' en John schakelt tussen zijn verwarring en het verdriet daarover. Of als ze samen dansen in een hotelkamer, op Don't Leave Me This Way, godbetert. Mirren en Sutherland maken het mooi en intiem - tot het scenario Ella laat kotsen.

The Leisure Seeker

Drama

Regie

Paolo Virzì

Met

Helen Mirren, Donald Sutherland

112 min., in 40 zalen.

Meer over actrice Hellen Mirren

De Volkskrant sprak met Helen Mirren over haar nieuwe film en tegenspeler Donald Sutherland. Lees hier wat de voordelen zijn van het winnen van een Oscar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden