De gidsJeugdtheater

Het is herfstvakantie en het regent, ideaal weer voor jeugdtheater (ook voor kleuters!)

Boef! (4+) van Maas Theater en Dans.  Beeld Sjoerd Kelderman
Boef! (4+) van Maas Theater en Dans.Beeld Sjoerd Kelderman

Deze gids schept orde in het overvolle aanbod.

Vincent Kouters

(Bijna) herfstvakantie. Voor veel ouders een moment om zich af te vragen waar ze nu weer heen moeten met de kinderen. De komende herfstvakantie spelen er tientallen voorstellingen in het hele land. Neem ze mee naar jeugdtheater. Diverser, spannender en leuker wordt het niet.

Voor kleuters

Je kunt met de kleinsten natuurlijk gewoon naar Brandweerman Sam Live (2+) gaan, of naar Buurman en Buurman gaan kamperen (4+). Dat is lekker makkelijk en vertrouwd, al die figuren bekend van tv, maar nu gespeeld door acteurs. Er zijn liedjes, beetje slapstick en een goed geoutilleerde merchandisekraam in de pauze. Prima, maar verwacht geen groots theatraal vernuft.

Voor een blijvendere ervaring is de kleuterthriller Boef! (4+) van Maas Theater en Dans aan te raden. Acteurs Lisa Groothof en Dwayne Toemere - eerder samen te zien in het succesvolle Eitje (3+) - geven met minimale middelen en een maximum aan voorstellingsvermogen, een boevenmasterclass die ontaardt in een klassiek kat-en-muisspel. Handboeien, bivakmutsen en een verkleedkist moeten de kinderfantasie prikkelen. Het stoeien, rennen en vechten doen de rest.

Het theatrale percussieconcert Sticks (4+) van muziektheatergroep Oorkaan, over de ontwikkeling van de mens.  Beeld Bart Grietens
Het theatrale percussieconcert Sticks (4+) van muziektheatergroep Oorkaan, over de ontwikkeling van de mens.Beeld Bart Grietens

Muzikaler en nog associatiever is het theatrale percussieconcert Sticks (4+) van muziektheatergroep Oorkaan en de slagwerkers van Percossa. Zonder een woord te zeggen vertellen ze het verhaal van de ontwikkeling van de mens, van aap tot aktetas. Stokjes, djembés, trommels, bezems, alles kan geluid maken, blijkt, als je er maar naar wilt luisteren. Bovendien is deze kakofonie geregisseerd door oer-absurdist Jochem Stavenuiter (bekend van mimetheatergroep Bambie), dus hilariteit gegarandeerd.

Nee! (2+) van Onder Het Buro
 Beeld Joep van Aert
Nee! (2+) van Onder Het BuroBeeld Joep van Aert

Ook uit: Nee! (2+) van Milan, Tessa & Olivier en Onder het Buro: Anarchistisch anti-theater voor kleuters. Een viering van het geweldige woord ‘nee’.

Voor boekenwurmen

Rick Paul van Mulligen (links) en Teun Luijkx in de theaterbewerking van De Gebroeders Leeuwenhart van HNTjong. Beeld Bas de Brouwer
Rick Paul van Mulligen (links) en Teun Luijkx in de theaterbewerking van De Gebroeders Leeuwenhart van HNTjong.Beeld Bas de Brouwer

O, zoete nostalgie. Ook de ouders kunnen hun hart ophalen bij deze bewerkingen van de jeugdboeken die ze zelf ooit lazen. Zo brengt NTjong (de jeugdafdeling van Het Nationale Theater) Astrid Lindgrens klassieker uit 1973, De Gebroeders Leeuwenhart (8+) naar de theaters. Een nog altijd indrukwekkend verhaal over twee broers die met het oog op een naderende dood vluchten in fantasiewerelden. Acteurs Rick Paul van Mulligen en Teun Luijkx spelen de twee broers, die elkaar blijven steunen, wat voor gruwelijks er ook gebeurt.

Alleen op de wereld (1878) van Hector Malot is ook zo’n boek dat al generaties meegaat. Het droevige verhaal gaat over de vondeling Remi, die na vele, lange, eenzame omzwervingen zijn plek in de wereld vindt. Acteur en theatermaker Jules van Rijn maakt er deze herfst meeslepend en muzikaal theater voor 6+ van. Dat hij dat kan, bewees hij eerder met de jeugdvoorstelling Boys don’t cry, waarin hij zware onderwerpen (kanker, uit de kast komen) op lichte en persoonlijke toon verbeeldde.

Ook uit: Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt (8+) van Theater WEI en Theater Gnaffel. Een toneelbewerking van het boek (1978) van Guus Kuijer, over een moeilijk opvoedbaar meisje en haar absurde avonturen.

Voor driftkikkers

Joy (9+) is voor iedereen die van leedvermaak houdt. Deze bejubelde dansvoorstelling van de Zwitserse Joshua Monten toert al ruim twee jaar over de hele wereld en is volgende week de opening van Festival De Betovering in Den Haag. Monten maakte een choreografie van stage fights, waarvoor hij inspiratie gehaalde bij figuren als Laurel & Hardy, Butch Cassidy en Charlie Chaplin. Theater over de reinigende werking van gesimuleerd geweld, voor het hele gezin.

Age Of Rage (14+) van De Toneelmakerij. 
 Beeld Sanne Peper
Age Of Rage (14+) van De Toneelmakerij.Beeld Sanne Peper

Minder vrolijk, maar minstens zo boos is Age of Rage (14+) van De Toneelmakerij. Schrijver Jibbe Willems en regisseur Wieke ten Cate maakten intens sociaal drama over een jong meisje in de knel. Een uur lang staat de zaak op ontploffen, het is zwart versus wit, arm versus rijk. Discussie na afloop verzekerd.

En de winnaar is... (10+) van Bonte Hond.  Beeld Kamerich & Budwilowitz/EYES2
En de winnaar is... (10+) van Bonte Hond.Beeld Kamerich & Budwilowitz/EYES2

En ook En de winnaar is … (10+) van Bonte Hond, gespeeld in een boksring, gaat over vechten. Maar dan door de ouders. Een vechtscheiding verscheurt een gezin, het kind probeert te redden wat er te redden valt. Regisseur Judith Faas maakt troostend theater over een verschrikkelijk schuldgevoel.

Oorlog (6+) van Theater Artemis  Beeld Kurt van der Elst
Oorlog (6+) van Theater ArtemisBeeld Kurt van der Elst

Ook uit: Oorlog (6+) van Artemis. Reprisetournee van succesvoorstelling van regisseur en jeugdavant-gardist Jetse Batelaan. Hoe leg je het fenomeen oorlog uit aan jonge kinderen? Nou, zo.

Voor operaliefhebbers

Het aanhoudende herfstige weer doet soms snakken naar de grandeur en magie van de opera. Wat blijkt? Ook voor kinderen is er genoeg muziektheater. De Toverfluit (7+) van Mozart is, behalve zo’n beetje ’s werelds bekendste opera, een magisch sprookje over kinderen met een missie. De acteurs van De Toneelmakerij en zangers van Silbersee maken hier nu een intergalactische strijd over licht en donker van. Deze grootschalige jeugdopera gaat volgend weekend in première in de grote zaal van ITA in Amsterdam en belooft ongeëvenaard episch jeugdtheater te worden.

Ook Ruimtevlucht (7+) van Het Houten Huis en Holland Opera is totaaltheater met sciencefiction, humor, zang en muziek, in dit geval van componisten Martin Franke en Niek Idelenburg. Over een ruimteschip dat als een futuristische ark van Noach een onleefbaar geworden aarde verlaat om elders een nieuwe beschaving te creëren. Alleen blijkt er een verstekeling aan boord.

Ook uit: Rembrandt (12+) van Tafel van vijf. Een pop-folkopera (met tekst van jeugdschrijver Ad de Bont) over het leven van Rembrandt.

De Betovering is een internationaal kunstfestival in Den Haag, voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar. De nadruk ligt op podiumkunsten; een aantal van de genoemde voorstellingen is op het festival te zien, naast de tientallen andere voorstellingen, activiteiten en workshops op 55 locaties. Van vrijdag 18 t/m zaterdag 26/10.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden