serie

Het is heerlijk ouderwets griezelen in de horror van Archive 81 ★★★★☆

Zoals meer recente series is Archive 81 voortgekomen uit een podcast.

Mark Moorman

In elke aflevering van de thriller/horrorserie Archive 81 op Netflix zit wel een personage dat overstuur iets roept in de trant van What the fuck is going on? Thuis deden we vrolijk mee. En in de acht afleveringen wordt wel veel duidelijk, maar gelukkig niet alles. Heerlijk, een raadsel verpakt in een mysterie gehuld in een geheim; net wat we nodig hadden. En voeg daar een atmosfeer aan toe die horrorklassiekers als Rosemary's Baby, The Blair Witch Project en The Ring in herinnering roept en je hebt een Netflix-hit te pakken, waarbij je er maar van moet uitgaan dat je hier het mysterie niet met een organigram te lijf moet gaan. Gewoon af en toe WTF?! roepen.

Zonder al te veel te verklappen wordt in de eerste aflevering de basisopzet duidelijk. Filmarchivaris Dan Turner (Mamoudou Athie) ontmoet Virgil Davenport (Martin Donovan), een zakenman die hem een intrigerend voorstel doet. Of hij voor heel veel geld een deels verbrand archief van videotapes uit het jaar 1994 kan restaureren en digitaliseren. De restauratie vindt plaats in een in de bossen gelegen oud hoofdkantoor van het bedrijf van Davenport, een soort brutalistisch labyrint dat zelf ook weer veel geheimen verbergt.

Het beschadigde videomateriaal werd geschoten door Melody Pendras (Dina Shihabi), die in 1994 een documentaire over de bewoners van het appartementengebouw ‘The Visser’ probeerde te maken, dat in datzelfde jaar tot op de grond toe afbrandde. Dan Turner begint zich langzaam door het materiaal te werken, een soort audiovisueel dagboek van Melody, waarna we haar verhaal in een combinatie van heerlijk onheilspellende jarennegentigvideokwaliteit en flashbacks terugzien. En dit is pas het begin hè? Waarbij ook gezegd moet worden dat zowel Dan en Melody in hun parallelle universums ook nog eens traumatische geheimen meedragen.

Er is de complexe plot (Wat is het geheim van het instituut in de bossen? Wat is het verhaal van het appartementencomplex The Visser en zijn excentrieke bewoners? Wat is de connectie tussen Dan en Melody?), maar Archive 81 is vooral een ouderwetse horrorserie waarbij werkelijk geen middel onbeproefd wordt gelaten om je helemaal het lazarus te laten schrikken. Donkere gangen, geheimzinnige verschijningen, héél veel gesloten deuren en dat specifieke onbehagen dat hoort bij audiovisuele ruis (zie ook Poltergeist), dat de toegang tot een andere dimensie lijkt te verbergen.

Archive 81 houdt de aandacht vast door vrij lang te suggereren dat de mysterieuze gebeurtenissen zich ook wel eens in het hoofd van onze hoofdrolspelers zouden kunnen afspelen (uitstekende rollen trouwens, vooral van Dina Shihabi, een Saoedische (!) actrice die opgeleid werd in de VS), alsof onze filmarchivaris familie is van schrijver Jack Torrance uit The Shining (over lange gangen gesproken).

De serie is een bewerking van de gelijknamige populaire fictieve podcast, waarbij het archiefmateriaal uit beschadigde geluidsbanden bestond. De route van podcast naar serie wordt de laatste tijd vaker genomen en zou wel eens een populaire bron van nieuw materiaal kunnen zijn. We zullen hier niet al te veel zeggen over het verloop van de plot van Archive 81, alleen dat aan het slot de deur wagenwijd wordt geopend naar een tweede seizoen.

Archive 81

★★★★☆

Horror/thriller

Achtdelige serie gebaseerd op gelijknamige podcast

Met Mamoudou Athie, Dina Shihabi, Evan Jonigkeit, Martin Donovan

Te zien op Netflix

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden