Het is half mei, dus de zomerslaap begint: welk tv-programma houdt er wanneer mee op?

Ach, de zomerprogrammering. De ene persoon koestert warme gevoelens voor lange zomers met eindeloze herhalingen van nostalgische jeugdseries, sitcoms waarin nog met een vaste telefoon werd gebeld en obscure arthouse-films, en andere mensen hekelen de onderbreking.

Heleen van Lier
Een fietser trotseert de regen en de koude wind in Utrecht.. Beeld anp
Een fietser trotseert de regen en de koude wind in Utrecht..Beeld anp

Eenzame ouderen ergeren zich aan het karige aanbod en voelen zich extra eenzaam, zo schreef de ouderenbond in 2011 in een brief naar de omroepen. Hoe vervelend ook, in de zomer is er meestal weinig nieuws - politici zijn met reces en de wereld komkommert. Mensen kijken gemiddeld een uur minder televisie wegens vakantietripjes en zwoele avonden in de tuin. Een goed moment voor Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen Pauw en Paul Witteman om op vakantie te gaan dus, om na drie maanden gebruind en vol nieuwe energie weer aan de slag te kunnen gaan.

Maar toch wil de kijker wel weten waar hij aan toe is. Want het ene programma begint al half mei aan het jaarlijkse intermezzo, terwijl de regen nog tegen de ramen slaat en de temperatuur de twee cijfers amper haalt, en het andere programma bikkelt nog even stug door. Omdat er geen peil meer op valt te trekken, brengt Volkskrant.nl u dit baken in televisieland: Wanneer stoppen de actualiteitenrubrieken ermee voor een maandenlange vakantie?

DWDD
De bestbekeken talkshow van de Nederlandse buis. VARA's De Wereld Draait Door heeft 31 mei de laatste aflevering van het seizoen. Op 2 september keren Matthijs van Nieuwkerk en zijn kompanen weer terug voor het dagelijkse programma rond half 8.

DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk. Beeld anp
DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk.Beeld anp

Pauw en Witteman
De VARA-collega's Pauw en Witteman mogen een week eerder aan hun zomerstop beginnen. 24 mei is de laatste aflevering, en 2 september is de talkshow terug op de buis.

Het programma wordt zoals ieder jaar tijdens de zomermaanden vervangen door Knevel en Van den Brink van de EO.

Jeroen Pauw. Beeld anp
Jeroen Pauw.Beeld anp

Zembla
Het onderzoeksjournalistieke programma van de VARA heeft 16 mei de laatste uitzending gedraaid. Liefhebbers moeten tot 12 september wachten op het moment dat Zembla op de buis terugkeert.

Buitenhof
Buitenhof is op zondag 16 juni voor de laatste keer voor de zomerstop te zien.

PowNews
Het dagelijkse nieuwsprogramma met een bite stopt er vanavond al mee. Bram Moszkowicz presenteert de laatste aflevering. De ex-advocaat had beloofd dat als hij uit zijn ambt gezet zou worden, hij dan een aflevering van PowNews zou presenteren, en hij houdt woord. Het is nog niet bekend wanneer PowNews precies begint.

resentator Rutger Castricum van omroep Powned doet verslag vanaf het Plein voor het Tweedekamergebouw. Beeld anp
resentator Rutger Castricum van omroep Powned doet verslag vanaf het Plein voor het Tweedekamergebouw.Beeld anp

GTST
Het is geen actualiteitenrubriek, maar vormt wel het dagelijkse lichtpunt om 20.00 uur voor bijna 2 miljoen kijkers. Vanaf 5 juli - na volgens de woordvoerder weer een spectaculaire cliffhanger - moeten zij tot 9 september een ander tijdverdrijf zien te vinden in de vroege avond.

Het NOS-journaal, RTL Nieuws, Nieuwsuur, Brandpunt en EenVandaag gaan gewoon de hele zomer door. De wereld van het entertainment draait gewoon op volle toeren door, dus ook RTL Boulevard houdt geen zomerstop.

GTST-acteurs Erik de Vogel en Caroline De Bruijn. Beeld anp
GTST-acteurs Erik de Vogel en Caroline De Bruijn.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden