DansThe Greenhouse Dances

Het is fraai te zien hoe gretig de dansers op aangeven van de schurende ritmes de vloer bestormen ★★★★☆

Je moet een beetje een liefhebber zijn van het weerbarstige geknetter van hedendaagse muziek.

Annette Embrechts
The Greenhouse Dances van het choreografenduo LeineRoebana en componist Lorenzo Pagliei. Beeld Anna van Kooij
The Greenhouse Dances van het choreografenduo LeineRoebana en componist Lorenzo Pagliei.Beeld Anna van Kooij

Aan de toetsen en snaren van een vleugel heeft de Italiaanse componist, pianist en geluidsprofessor Lorenzo Pagliei niet genoeg. Hij omringt zich blootsvoets ook met elektronica en computers. Zelfs op het schermpje van zijn iPad scratcht en hamert hij. En halverwege dirigeert hij tevens de zeven dansers om muzikaal geknisper uit verpakkingsmateriaal te toveren, al oogt dat een tikje naïef.

Ook de Spaanse, in Rotterdam wonende slagwerker Antonio Gutiérrez Rubio, met wie Pagliei het podium deelt tijdens The Greenhouse Dances van LeineRoebana, experimenteert al even graag met percussie. Hij haalt borrelende echo’s uit een elektronisch versterkte waterbak en bespeelt gongs en trommels in alle maten en soorten.

The Greenhouse Dances van choreografenduo LeineRoebana en componist Lorenzo Pagliei. Beeld Anna van Kooij
The Greenhouse Dances van choreografenduo LeineRoebana en componist Lorenzo Pagliei.Beeld Anna van Kooij

Je moet een beetje een liefhebber zijn van het weerbarstige geknetter van deze hedendaagse muziek om volop te genieten van dit nieuwe dansconcert vol sturm-und-drang. Maar fraai is het zeker te zien hoe gretig de dansers op aangeven van deze schurende ritmes de vloer bestormen, na zeven podiumloze maanden. Eindelijk, ze mogen weer. En dus schieten ze onvermoeibaar in blakend witte, asymmetrische kostuums, met flarden rood en zwart, langs elkaar naar voren, met lange zwiepende armen. Ze hangen uit het lood, hellen voorover zonder te vallen om weer snel plaats te maken voor een ander.

Soms gaan ze kortstondig los in een geïmproviseerd dansje. Uri Eugenio swingt zijn heupen tot salsa. Kris Mohammed Adem duikt op als dwarrelende engel of duvel uit een doosje. Meestal groeperen ze in kleine clusters, bijvoorbeeld in amicale duetten of unisono vijftallen. Het decor met dertien vensters van tl-balken lijkt op een serre waarvan de deuren uit hun sponningen zijn gebarsten. Of ze nu warmgeel oplichten, bloesemroze of luchtblauw, de energie barst ervanaf. En dat voel je.

The Greenhouse Dances

Dans

★★★★☆

Door LeineRoebana, componist en pianist Lorenzo Pagliei en slagwerker Antonio Gutiérrez Rubio.

12/6, Theater a/h Spui, Den Haag. Tournee t/m 26/6.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden