TheaterrecensieU bent mijn moeder

Het is fascinerend om de transformatie van Rick Paul van Mulligen te zien ★★★★☆

De acteur is altijd onder de indruk geweest van Joop Admiraals versie van U bent mijn moeder.

Vincent Kouters
U bent mijn moeder van Het Nationale Theater Beeld HNT
U bent mijn moeder van Het Nationale TheaterBeeld HNT

Het eerste dat acteur Rick Paul van Mulligen zegt, zodra hij opkomt, is dat zijn moeder nog wél springlevend is, hoor. ‘Die reist de hele wereld rond.’

Maar waarom wil hij dan zo graag U bent mijn moeder spelen? Waarom dat volgens vele theaterliefhebbers (vooral van boven de 50) legendarische toneelstuk van Joop Admiraal spelen, waarin hij een autobiografisch verslag deed van de bezoekjes aan zijn dementerende moeder?

Ook dat verklaart Van Mulligen. Toen hij als adolescent de verfilming van het toneelstuk zag, was hij zeer onder de indruk van Admiraal, die in het stuk en de film zowel zichzelf als zijn eigen moeder speelt. Nooit eerder had hij een man een vrouw zien spelen, zonder dat het een grapje was. Zo waardig en realistisch een vrouw spelen, dat wilde hij ook.

Nu, als onderdeel van de aangepaste, coronabestendige programmering van Het Nationale Theater, die voor een groot deel uit monologen bestaat, kwam dat mooi uit. Met regisseur Noël Fischer maakte hij deze nieuwe, compactere, snellere versie.

Waar Admiraals versie een grote sociaal-realistische component had, gaat U bent mijn moeder bij Van Mulligen vooral over de kunst van het transformeren. We zien de acteur eerst even als zichzelf, waarna hij ongemerkt verandert in het personage, de zoon die zijn moeder bezoekt, en vervolgens in de oude moeder. Steeds sneller wisselt de acteur zijn stem tussen die van de moeder en de zoon in de vele, korte gesprekjes over vroeger. Fascinerend om te zien.

Maar het mooiste is om te beseffen hoe de transformatie van de acteur een spiegel vormt van de transformatie van de dementerende moeder, die langzaam weer in een kind veranderd, met af en toe een helder moment als zichzelf tussendoor. Wat een magistrale omkering.

U bent mijn moeder

Theater

★★★★☆

Van Joop Admiraal, door Het Nationale Theater. Regie: Noël Fischer. Met Rick Paul van Mulligen.

28/8, Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Hierna op tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden