Het is even schrikken als je een gewelde pruim uit de stazak vist, maar de beloning mag er zijn

Het nieuwe eten

Wat ze verzinnen, in de voedselindustrie! Deze week: gewelde gedroogde pruimen zonder pit.

Lilifruit Foto RV

De gewelde en gedroogde pruimen van Lilifruit, pitloos en met een ‘zachte en intense smaak’, komen uit Agen. Dat is een aanbeveling, want we kunnen wel stellen dat Agen, hoofdstad van het departement Lot-et-Garonne, de pruimenhoofdstad van Frankrijk is. De pruneaux d’Agen zijn vermaard.

Het is leuk om hier dan ook maar even te vermelden dat het kruisridders waren die, lang geleden, vanuit het Midden-Oosten pruimenboompjes mee naar huis namen in hun bagage. De rest is geschiedenis. Dat twee op de drie Fransen zelf pruimen droogt – zoals we ergens lazen op het internet – lijkt ons sterk, maar dat de pruim in Frankrijk populair is, staat als een paal boven water.

Geruststellend: de biologische pruimen van Lilifruit bevatten slechts twee ingrediënten, pruimen uit Agen (85 procent) en water (15 procent). Door iets wat een ‘stazak’ (!) wordt genoemd, blijft volgens de fabrikant de pure en frisse smaak behouden. (Een stazak ligt niet in het winkelschap, zo blijkt, maar staat.)

Over de prijs zijn we minder enthousiast. Verbeter de wereld, begin bij jezelf en biosnacks zijn hartstikke oké, maar een euro of 4 (wij betaalden zelfs 4 euro 17) voor 150 gram gedroogde pruimen?

Genoeg gemopperd, we gaan biosnacken. Het is even schrikken als je een gewelde pruim uit de stazak vist, vanwege de zachtheid en de kleverigheid van de vrucht, maar de beloning mag er zijn. De pruimen uit Agen zijn met of zonder yoghurt wat de verpakking belooft: verrassend lekker.

Cijfer: 9

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.