AlbumrecensieAkwasi - Sankofa

Het is een vrolijke, feestelijke boel op Sankofa van Akwasi ★★★★☆

null Beeld

Voor zijn nieuwe album Sankofa trok rapper Akwasi (32) terug naar het land van zijn muzikale roots, Ghana. Niet alleen om in de zon inspiratie op te doen en een mooie clip te maken bij het nummer Na Wo Se Deng (‘wat zeg je’), dat onlangs verscheen. Vooral om zich onder te dompelen in de rijke muzikale traditie van het land.

Ghana was vooral in de jaren zeventig het land van de opzwepende highlifemuziek, en die opbeurende klanken heeft Akwasi op Sankofa samengevoegd met zijn ‘eigen’ hiphop, waarmee hij jaren geleden al in hiphopcollectief Zwart Licht zijn visitekaartje afleverde.

Het klinkt allemaal fantastisch en ook behoorlijk authentiek. Dampende orgeltjes, spetterende blazers en fijn stuwende gitaren ondersteunen zijn bijna zonder uitzondering zeer positieve raps.

Het is een vrolijke, feestelijke boel op Sankofa dat iets betekent als ‘ga terug en haal het’. Dat doet Akwasi onder meer met bevriende rappers als Typhoon en Fresku in het rijk gearrangeerde, zeer aanstekelijke Je bent nodig. Nuttig is ook de bijdrage van Kenny B in het ingetogenere Odo.

‘Laat ze zien wie de beste Ghanese rapper in het Nederlands is’, rapt Akwasi in Na Wo Se Deng. Die prijs mag hij in zijn zak steken, maar eigenlijk is het verrassendste aan dit album de geweldige muzikale omlijsting van zijn raps. Waar die soms wat vlak gaan klinken, blijft de muziek rijk en veelkleurig. Knap ook hoe alles in Akwasi’s productie met onder meer Reynard Bargmann precies de juiste highlifeklank krijgt. Koortjes, blazers, percussie en gitaren zitten lekker dicht op elkaar. Het bruist, dampt en swingt een heel album lang.

Akwasi

Sankofa

Pop

★★★★☆

Need/Warner Music

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden