recensietheater

Het is een genot om de actrices zich te horen uitleven in Shakespeares verzen ★★★★☆

In deze versie van Shakespeares Het Temmen van de Feeks zijn de rollen omgedraaid. Levert dat iets op? Aanvankelijk lijkt het weinig meer dan montere travestie, maar uiteindelijk luidt het antwoord volmondig ja.

Herien Wensink
Astrid van Eck (links) en Roeland Fernhout als Petruchio en Katharina in Het temmen van de feeks. Beeld Sanne Peper
Astrid van Eck (links) en Roeland Fernhout als Petruchio en Katharina in Het temmen van de feeks.Beeld Sanne Peper

Goed, Shakespeare schreef een seksistisch stuk, Het temmen van de feeks (1594), waarin een vrouw wordt gemarteld tot ze zich braaf aan haar man onderwerpt. Regisseur Nina Spijkers bedacht een oplossing voor een hedendaagse enscenering: ze draaide de rollen om. ‘Feeks’ Katharina en haar zusje Bianca worden gespeeld door mannen (Roeland Fernhout en Xander van Vledder), en de vier vrouwelijke acteurs (Astrid van Eck, Linde van den Heuvel, Julia Lammerts en Anne-Chris Schulting) spelen alle mannenrollen. Levert dat iets op? Aanvankelijk lijkt het weinig meer dan montere travestie, maar uiteindelijk luidt het antwoord volmondig ja.

De winst zit hem niet in het stuk of de anekdote, maar resoneert mee tussen de regels. Zo is het een genot om de actrices zich te horen uitleven in Shakespeares verzen (helder en spitsvondig vertaald door Tom Kleijn). Opeens valt op hoeveel tekst zelfs de kleinste mannelijke bijrollen krijgen - een feest dus voor de actrices, en dat straalt ervan af. Van Eck maakt daarbij een bijzonder griezelig personage van ‘temmer’ Petruchio: een formidabel booswicht (m/v) dat in het klassieke repertoire zijn weerga niet kent. Echt aangrijpend wordt het naar het einde toe, wanneer alle acteurs hun kostuums afleggen en ze een genderfluïde geheel vormen, soms man, soms vrouw, vaak iets daartussen. Zo kan het dat Roeland Fernhout, eerst een innemende, kwetsbare Katharina, in de slotmonoloog weer de dominante alfaman wordt. En de triomferende Van Eck plots weer een vrouw die haar plaats wordt gewezen.

Het knappe slot is een feministische stomp in je maag. Pijnlijk, maar noodzakelijk.

Het temmen van de feeks. Beeld Sanne Peper
Het temmen van de feeks.Beeld Sanne Peper

Het temmen van de feeks door Shakespeare.

Regie Nina Spijkers.

1/3, Toneelschuur Haarlem. Tournee t/m 17/4.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden