Het is echt afgelopen met de Linkse Kerk

De ene dag is Balkenende een topper, de andere dag is het precies andersom. Gaan de partijkranten straks de journalistiek in Hilversum weer bepalen, vraagt Kees Boonman....

Hoe kijken katholieken eigenlijk naar een aardbeving zoals in Haïti? Ook ben ik benieuwd hoe je met een protestants-christelijke bril kunt berichten over zo’n ramp. Maar als je niet bij een kerk staat ingeschreven, mag je dan in dit geval als neutrale journalist spreken over een Act of God, of is dat te geprofileerd?

Het Hilversumse journaille heeft de precieze richtlijnen nog niet onder ogen gekregen, maar het is definitief afgelopen met de ‘Linkse Kerk’. De publieke omroep gaat het nieuws brengen vanuit ‘verschillende invalshoeken en op een onderscheidende manier’, zo staat er trots op Omroep.nl.

Nergens ter wereld is de klimaatverandering zo zichtbaar als in Nederland. ‘Alle journalisten in Hilversum zijn links’ en de actualiteitenrubrieken lijken ‘drie keer de Volkskrant’. Het werd zo vaak gezegd, dat iedereen dit uiteindelijk is gaan geloven. Neem daarbij de geslaagde aanval van De Telegraaf om het omroepbestel om zeep te helpen door er zelf deel van uit te maken, en de collectieve overlevingsangst van de omroepverenigingen, dan heb je de ingrediënten voor een radicaal ander Hilversums journalistiek klimaat.

De ene dag is Jan Peter Balkenende een Topper en is Davids een gluiperd die met zijn rapport onze premier uit het torentje probeert weg te pesten. En de andere dag is het precies andersom. De NOS gaat er een beetje tussenin zitten, en dat horen we ’s morgens vroeg op de radio, om acht uur ’s avonds krijgen we er beelden bij en na tienen wordt het in het Nieuwsuur nog eens ongekleurd doorgenomen.

Voor de paus moet je bij Brandpunt zijn, Wouter Bos zit bij Achter het Nieuws, God is geclaimd door de EO en Gordon hoort bij Wakker Nederland. Evenzogoed heeft Wakker Nederland er een mooie buit uitgesleept, want na ‘drie keer de Volkskrant’ wordt het met Goedemorgen Wakker Nederland ‘vijf keer De Telegraaf’.

Een paar jaar geleden gaf niemand meer wat voor het omroepbestel. Omroepen moesten samenwerken en slechts een enkele omroep had een scherp profiel. Het lijkt een mirakel, maar de omroepverenigingen dromen weer van een toekomst en samenwerken is niet meer aan de orde.

Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat het over een paar jaar weer anders is. Er is al gepleit voor minder zendgemachtigden en ook bezuinigingen gaan de juichstemming bederven. Maar de belangrijkste vraag is: wat voor journalistiek krijgt Hilversum?

De kwaliteit staat al jaren onder druk. Het accent ligt op infotainment (talkshows) en sport en minder op nieuws en achtergronden.

Natuurlijk moeten alle meningen gehoord worden in Hilversum,en natuurlijk moeten alle – en dus meer – doelgroepen worden bereikt. En journalisten moeten ook beseffen dat ze de programma’s niet voor elkaar maken maar voor een (groot) publiek, dat er ook belastinggeld voor betaalt.

Er moet meer aandacht komen voor de straat om de hoek, maar een beschaafd land heeft ook achtergrond- en researchjournalistiek nodig uit binnen- en buitenland. Zeker in een tijd waar de journalistiek door financiële problemen onder druk staat, zoals bij de dagbladen, is goede, onafhankelijke journalistiek bij de publieke omroep van groot maatschappelijk belang. Zulke programma’s moeten bovendien op een toegankelijke tijd worden uitgezonden. Voor dat alles is geld nodig.

De discussie gaat te veel over kleur en te weinig over kwaliteit. Wat is ‘progressieve, christelijk-levensbeschouwelijke en conservatieve journalistiek’ zoals de Publieke Omroep wil? Gaan we terug naar partijkrantenjournalistiek?

En als we ongekleurd geïnformeerd willen worden, zijn we dan volledig afhankelijk van de NOS? Is Clairy Polak te gekleurd, zoals het gerucht gaat, om een ‘neutraal’ Nieuwsuur te presenteren? De samenleving is wel erg op drift als aan dit soort gevoelens gehoor wordt gegeven. Pluriformiteit is een groot goed, maar laat de luisteraar en de kijker zelf bepalen wat ze vindt. Terug naar vroeger heeft zelden iets goeds opgeleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden