ColumnHerien Wensink

Het is de hoogste tijd dat we Wereld Theaterdag vieren

null Beeld

Wekelijks neemt Bor Beekman, Robert van Gijssel, Merlijn Kerkhof, Anna van Leeuwen of Herien Wensink stelling in de wereld van film, ­muziek, theater of beeldende kunst.

Herien Wensink

Zaterdag is het Wereld Theaterdag. Als de theaters overal open zijn, de foyers zoemen van opwinding en vanaf podia wereldwijd de mooiste zinnen klinken, is dat een feestdag die hier geruisloos voorbijgaat. 27 maart – ‘World Theatre Day’. Nooit eerder aandacht aan besteed – altijd te druk met theater.

Maar dit jaar, het is geen nieuws, blijft het stil in de theaters, voor de tweede Wereld Theaterdag op rij. Misschien is dit dan een goed moment om er toch eens bij stil te staan.

Er is voor de theaters nog altijd geen zicht op heropening, ondanks de succesvolle Fieldlab-experimenten. Ondertussen wordt er door theatermakers in het hele land met onverminderd enthousiasme doorgewerkt. Teksten worden geschreven en geleerd, kostuums en decors worden ontworpen, regisseurs, muzikanten, spelers, technici en productiemedewerkers ploeteren als vanouds lange dagen door. En waarvoor? Voor de prachtigste producties die op de plank blijven liggen, en misschien wel nooit te zien zullen zijn.

Al dat moois dat wordt gemaakt, en wij kunnen er niet bij, het is een ware tantaluskwelling. (Tantalus was in 2000 trouwens een succesvolle, 12 uur durende theatermarathon bij de Royal Shakespeare Company, hier gespeeld door het (verdwenen) Haagse gezelschap De Appel.)

De Taskforce culturele en creatieve sector stelde deze week dat de huidige routekaart van het kabinet de sector te weinig perspectief biedt. Die gaat zelfs bij lage risiconiveaus nog altijd uit van ‘ontmoedigend kleine’ aantallen bezoekers. En dat terwijl onderzoek aantoont dat theaterbezoek veilig is, door minutieuze protocollen en strenge handhaving. Volgens de taskforce zouden theaters open kunnen als niet het besmettingsniveau leidend is bij de maatregelen, maar de druk op de gezondheidszorg of de vaccinatiegraad.

Maar voorlopig moeten we het dus doen met een virtuele World Theatre Day. Op de website steekt ambassadeur Helen Mirren (!) het theater een hart onder de riem. Ze belooft onder meer dat ‘de prachtige cultuur van het theater zal voortleven zolang wij hier zijn’. Haar woorden zijn op de site vertaald in (onder veel meer) het Turks, Grieks, Perzisch, Japans, Bengaals, Koerdisch, Kroatisch en Georgisch. Het belang van het theater blijkt breed te worden gevoeld.

In de Wereld Feesten Almanak lees ik dat World Theatre Day al mondiaal gevierd wordt sinds 1961. Ook staat er: ‘In Nederland wordt er weinig aandacht aan geschonken.’

Laten we dat dit jaar nu eens anders doen.

Ik zal hier niet oproepen tot een applaus voor onze ‘theaterhelden’. Maar u kunt wel íéts doen. Koop kaartjes voor volgend seizoen, als dat al kan. Steun uw lokale theater of favoriete gezelschap met een gift. Stuur ze een aardige mail, zet morgen Theaterflix eens aan of lees een toneelstuk. Misschien kunnen liefhebbers, makers en acteurs op sociale media hun mooiste ervaringen delen. Vertel iedereen die het wil horen over het beste toneelstuk ooit.

Het theater heeft een slecht geheugen, omdat het altijd nieuw, eenmalig en uniek is, en na afloop weer verdampt.

Maar nu het (tijdelijk, grotendeels) is verdwenen, is juist herinneren van belang. Daarom: vier Wereld Theaterdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden