De nieuwe oogstcultuurtips

Het ingetogen drama Cold War, een ode aan onhandelbare jongetjes en nog veel meer de nieuwe oogst

Wat kwam er de laatste tijd weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten.

Redactie
Joanna Kulig in Cold War. Beeld
Joanna Kulig in Cold War.

1. Film

*****
Cold War. Regie Pawel Pawlikowski.

Haast onmogelijk elegant en verpletterend eerlijk tegelijk. Cold War vertelt niet het hele verhaal van Wiktor en Zula, de twee Poolse geliefden die elkaar in 1949 ontmoeten en in de jaren erna steeds weer van elkaar afdrijven en bij elkaar terugkeren. Regisseur en scenarist Pawel Pawlikowski slaat stukken over. De film springt geregeld vooruit in de tijd, en nooit wordt uitgelegd wat er in de tussentijd is gebeurd. Cold War is een gloedvol maar ingetogen verteld drama, in fabelachtig zwart-wit.

Pauline Kleijer

2. Cabaret

****
Onze Henry door Henry van Loon. Regie door Erik Whien. Tournee t/m 29 mei.

Henry van Loons overleden moeder is het middelpunt van zijn vijfde show. Het goeie aan een moeder, zegt Van Loon, is dat ze zeer gewoon is. Toen die van hem vorig jaar overleed, voelde het alsof het dak van zijn huis werd afgetrokken.

Het gebeurde vlak voor de populaire komiek, Instagram vlogger en acteur een nog bekender gezicht kreeg door zijn rol als conciërge Volkert in de tv-hitserie De Luizenmoeder. In Onze Henry aan maffe verhalen, treffende imitaties en ongemakkelijke tussendoortjes geen gebrek, maar nu ook: ontroering.

Gidi Heesakkers

3. Jeugdtheater

****
Fatboys door Het Ministerie van Onverrichter Zake. Tournee t/m 28 februari.

Fatboys. Beeld Het Ministerie van Onverrichter Zake
Fatboys.Beeld Het Ministerie van Onverrichter Zake

Daniëlle Wagenaars werk ging ­altijd al over de buitenbeentjes en binnenvetters. Fatboys is het portret van een eigenaardig kind, Thomas, dat niet binnen het systeem past. Best bijzonder voor -een voorstelling voor kinderen van 6 jaar en ouder. Een grappige, rauwe komedie en een ode aan alle onhandelbare jongetjes.

Vincent Kouters

4. Opera

****
Die tote Stadt door de Nederlandse Reisopera. Tournee 16 januari t/m 9 februari.

Die tote Stadt. Beeld Marco Borggreve
Die tote Stadt.Beeld Marco Borggreve

Dat de Nederlandse Reisopera dit meesterwerk opnieuw opvoert, getuigt van artistieke moed. Ultraromantiek regeert in Die tote Stadt, de opera van Erich Wolfgang Korngold die lange tijd een sluimerend bestaan leidde, maar in de operawereld intussen geldt als een geheimtip. De kracht van de voorstelling zit hem in het vocale vuur van Daniel Franks priemende tenor en Iordanka Derilova’s flakkerende sopraan. Zo beladen als de thematiek is, zo sober is het toneelbeeld van regisseur Jakob ­Peters-Messer.

Frits van der Waa

5. Fotografie

*****
Ton Broekhuis: Terzijde. Galerie Noorderlicht Groningen, t/m 6 januari

Een hartkwaal beperkte de actieradius van fotograaf Ton Broekhuis. Daarom trok hij met zijn camera naar de bossen in zijn omgeving en zijn eigen (forse) achtertuin. De sterfelijkheid der dingen vormen in Terzijde het thema. Op foto’s waar hij uitgebloeide planten, verdroogde zaadkamers, pluisbolletjes van paardenbloemen met een zwarte achtergrond isoleert van hun omgeving.

Arno Haijtema

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden