beschouwinginauguratieconcert

Het inauguratieconcert Celebrating America had veel weg van een bevrijdingsdag: here comes the sun, it’s alright

Popsterren als Bruce Springsteen, Katy Perry, Foo Fighters en Demi Lovato vierden de nieuwe president en zongen Amerika moed in.

Robert van Gijssel
Katy Perry tijdens haar optreden op bij Celebrating America, een livestream met als host Tom Hanks.  Beeld Getty
Katy Perry tijdens haar optreden op bij Celebrating America, een livestream met als host Tom Hanks.Beeld Getty

Omzien in wrok of verbittering, dat deden de genodigde Amerikaanse popsterren niet in de nacht van woensdag op donderdag. Wel sprak een overweldigend gevoel van opluchting uit de optredens tijdens het anderhalf uur durende ‘inauguratieconcert’. En tussen de regels door keken ze soms toch even in de achteruitkijkspiegel. ‘There is a light at the end of the tunnel’, zong bijvoorbeeld de r&b-zanger Ant Clemons, halverwege de statige, maar hartverwarmende show. Die songtekst kon Donald Trump in zijn zak steken.

Amerika vierde een nieuwe president, maar vooral zichzelf. Het concert ‘Celebrating America’ was ook nadrukkelijk bedoeld als oppepper. Ergens op een pier aan de oceaan, met het zicht op zware wolkenpartijen en toch ook een streep zonlicht aan de horizon, zong Jon Bon Jovi het toepasselijke Beatles-lied Here Comes the Sun: ‘It’s been a long cold, lonely winter.’

Het concert, dat bestond uit aan elkaar geplakte en door het hele land opgenomen optredens, werd afgetrapt in het ultieme presidentiële decor: de lege trappen voor het Lincoln Memorial in Washington. Daar stond de onvermijdelijke Bruce Springsteen, eenzaam met zijn gitaar, een helle volgspot op zijn hoofd gericht. The Boss had natuurlijk een ruime keuze uit zijn eigen werk, waarin de ziel van de natie huist.

Hij koos voor zijn optimistische Land of Hope and Dreams. Het was alsof Springsteen zijn nieuwe president met dit lied woorden in de mond wilde leggen: ‘I will provide for you, and I’ll stand by your side. You’ll need a good companion for this part of the ride.’ De reusachtige gestalte van Abraham Lincoln keek over zijn schouder mee.

Celebrating America was een aaneenschakeling van kippevelmomenten, ook dankzij de emotionele intermezzo’s. Tussen de optredens door werd Amerika moed ingesproken voor de coronacrisis. Een scala aan ‘gewone Amerikanen’ werd bedankt, van zorgpersoneel tot mariniers, leraren en pakketbezorgers. Indrukwekkend was ook de motivatiespeech voor Biden van drie van zijn voorgangers: Barack Obama, Bill Clinton en George W. Bush. ‘Als je hulp nodig hebt: wij staan naast je’, sprak Obama, zonder knipoog.

Maar de selectie songs van de hooggeëerde Amerikaanse popartiesten pookte het sentiment toch het hevigst op. De rockband Foo Fighters gaf het vaderland een stoot energie, met een vlammende vertolking van het krachtlied Times Like These. Het leek of zanger en gitarist Dave Grohl er een soort bevrijdingsdag mee wilde vieren: ‘It’s times like these, you learn to live again.’

Het hoogtepunt van de show werd geleverd door zangeres Demi Lovato. Vanuit een kale studio, met uitzicht op de skyline van Los Angeles, zong zij het stralende Lovely Day van de vorig jaar overleden soulzanger Bill Withers. Halverwege het nummer schakelde de regisseur naar het Witte Huis, waar de presidentiële familie zich ook om de televisie had geschaard. Het beeld van de aarzelend dansende first lady Jill Biden, en haar echtgenoot met zijn kleinkind op de arm, was huiselijk en ontroerend. Daar kwamen zelfs Katy Perry en het bijgeleverde vuurwerk in de finale niet meer overheen.

Jill en Joe Biden kijken in het witte huis naar de livestream Celebrating America. De president met kleinzoon op de arm.  Beeld Getty Images
Jill en Joe Biden kijken in het witte huis naar de livestream Celebrating America. De president met kleinzoon op de arm.Beeld Getty Images

Eerbetoon aan Beau Biden

Voor de familie Biden moet het een onvergetelijk moment zijn geweest, tijdens de festiviteiten rond de inauguratie. De band The New Radicals trad op bij het programmaonderdeel Parade Across America met het nummer You Get What You Give. En dat was niet zomaar een toepasselijk liedje. The New Radicals waren een favoriete band van Beau Biden, de zoon van de nieuwe president die in 2015 overleed. You Get What You Give diende als strijdlied bij zijn ziekte: Beau Biden stierf aan hersenkanker. The New Radicals waren al in 1999 uit elkaar gegaan en hadden sindsdien nooit meer samen gespeeld. Volgens zanger Gregg Alexander was de eenmalige reünie en de vertolking van hun lied ‘een eerbetoon aan Beau Biden en een gebed voor de nieuwe president, die ons land hopelijk weer bij elkaar kan brengen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden