Het Humberto Tan-effect

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: het Humberto Tan-effect.

null Beeld anp
Beeld anp

De Wereld Draait Door is met vakantie en het boekenpanel dus ook. Wat nu? Hoe beslissen we wat er meegaat in de koffer, nu we het moeten doen zonder de vertrouwde rode stickers met teksten als 'Bekend van DWDD' en 'Boek van de maand'? Nu ook Jeroen Pauw aan het chillen is en Eva Jinek deze zomer wegens alle sportevenementen geen talkshow krijgt? Gelukkig is daar Humberto Tan, wiens RTL Late Night gewoon doorgaat en die zelf tot 1 juli aan tafel blijft zitten - en dus de Nederlandse leesvraag bepaalt voor de komende maanden.

Daarom is Ik, Zlatan, het door David Lagercrantz opgetekende levensverhaal van de Zweedse topspits Zlatan Ibrahimovi¿, na anderhalf jaar afwezigheid terug in de CPNB Top 60: Arie Boomsma zat vorige week immers glunderend naast Humberto om te vertellen over zijn interview met Zlatan ('I may look softer', aldus de voetballer, 'but I'm still the animal inside.').

En daarom heeft ook Blockbusters een 23ste plek in de bestsellerlijst gehaald - schrijfster en Harvard-hoogleraar Marketing Anita Elberse besprak in de talkshow enkele inzichten uit haar boek, waarin aan de hand van voorbeelden uit de entertainmentindustrie wordt uitgelegd hoe je succesvol wordt. 'De status van Harvard-professor Anita Elberse is binnen haar vakgebied bijna te vergelijken met de status van de artiesten die zij onderzoekt. Beide buitengewoon indrukwekkend!', blurbte Tan over Blockbusters, dat inmiddels gesierd wordt door een gele sticker met de tekst: 'Bekend van RTL Late Night'.

Maar die show begint pas om half elf - veel te laat voor kinderen van een jaar of 9, 10. Die grijpen liever naar het tiende deel van de gigantisch populaire graphic novelserie Het leven van een loser van Jeff Kinney. Ff offline staat op de tweede plek en is daarmee de hoogste binnenkomer deze week. En dat zonder een rode of gele sticker.

1 Fajah Lourens
Killerdieet; Kosmos (8)
Gezond en strak in 12 weken.

2 Jeff Kinney
Het leven van een loser 10 - Ff offline
De Fontein Jeugd (-)
Deel 10 van de populaire striproman.

3 Stephen King
Wisseling van de wacht; Luitingh-Sijthoff (-)
De Mercedes-killer slaat weer toe.

4 Suzanne Vermeer
Hittegolf; A.W. Bruna (7)

5 David Baldacci
De laatste mijl; A.W. Bruna (5)

6 Paula Hawkins
Het meisje in de trein; A.W. Bruna (58)

7 Paulien Cornelisse
De verwarde cavia; Cornelisse (10)

8 Hendrik Groen
Pogingen iets van het leven te maken; Meulenhoff (66)

9 Olav Mol
Een leven met Formule 1; Q (2)

10 Esther Verhoef
Lieve mama; Prometheus (43)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden