ColumnAaf leest sterren

Het hologram van Whitney kan altijd optreden en de bedoeling van de Baard van Willem-Alexander

null Beeld
Aaf Brandt Corstius

Het komt weleens voor dat een ster een tournee moet cancelen vanwege stemproblemen of overspannenheid; kort geleden was het nog Lady Gaga, die haar door Netflix goed gedocumenteerde algehele breakdown als aanleiding gaf voor een reeks afgezegde concerten.

Maar dat een hologram afzegt: dat vinden wij van de sterrenrubriek heel flauw. En toch gebeurde dat in 2016: het hologram van Whitney Houston zou op tournee gaan, maar dat ging ineens niet door. Houstons erfgenamen zagen het niet zitten, want ze vonden het hologram nog niet goed genoeg. En dan sta je machteloos, als hologram.

Maar nu is er goed nieuws voor het hologram van Whitney: ze (hij? het? wat doet het ertoe, tegenwoordig) gaat alsnog op wereldtournee. Op 13 maart komt ze naar Amsterdam – het wordt een lange tour, maar dat is het mooie aan hologrammen: ze worden nooit moe.

Het hologram van Whitney wordt gelukkig nooit moe. Beeld Reuters
Het hologram van Whitney wordt gelukkig nooit moe.Beeld Reuters

Kijk naar het hologram van Roy Orbison (dood sinds 1988): die is al tijden met succes on the road, en gaat nu touren met Buddy Holly (dood sinds 1959). Aan Amy Winehouse ‘wordt ook gewerkt’, volgens The Daily Mail.

Het heeft iets extra lugubers om popsterren – Houston en Winehouse – die tijdens hun leven door drugsgebruik amper nog rechtop op een podium konden staan, nu als perfect hologram de wereld rond te sturen. Of hadden die sterren dat tijdens hun leven gewoon al moeten doen? ‘Ga jij maar, hologram. Ik blijf thuis. Ik moet m’n rust pakken.’

Beharing

Deze rubriek gaat over sterren, en je kunt je afvragen of koningen en koninginnen daartoe behoren, maar als koning kun je zomaar een ster worden doordat er plots wat haren op een nieuwe plek op je lichaam zitten. ‘Even is de koning een popster: ‘Dé baard maakt hem mannelijker’, kopte de website van het AD na Prinsjesdag.

W-A liep al een tijdje rond met dé baard, maar op Prinsjesdag kreeg de baard voor het eerst een officieel podium, en daar had iedereen iets over te zeggen.

Natuurlijk vonden ook BN’ers er wat van. Maxim Hartman meldde op Instagram: ‘Our King suddenly became a very hot ginger toyboy.’ Modedeskundige Arno Kantelberg analyseerde bij Jinek: ‘Het is zelfs een beetje rock-’n-roll, een beetje Willy van Lucky TV.’ Whoa, da’s meta. De koning die zich modelleert naar zijn karikatuur.

Vroeger hadden ze ook een baard. Beeld ANP
Vroeger hadden ze ook een baard.Beeld ANP

Prinsjesdagdagjesmensen zagen in de baard een diepere laag: rebelsheid door beharing. ‘Hij weet dat het hele land daar een mening over heeft en toch laat de koning ’m staan. Heerlijk!’, tekende het AD op uit de mond van een toeschouwer. Ook Omroep Gelderland zag iets psychologisch: de wil om te domineren. Een door de omroep geïnterviewde barbier zei: ‘Het laat ook wat dominantie zien. Het past bij een koning, vroeger hadden ze ook een baard.’

Of zou het toch simpeler liggen en neerkomen op wat sterrenstylist Mari van der Ven al zei bij de eerste beelden van De Baard: ‘Zonder baard heeft hij toch een beetje een blotebillengezicht.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden