Het heelal

Op zeer begrijpelijke wijze gepresenteerd in tekst en beeld

Marion Middendorp

Zomaar een passage
Tussen de baan van Mars en die van Jupiter bevinden zich miljoenen kleine, grillig gevormde brokken die planeto¿den of astro¿den worden genoemd. Ook planeto¿den draaien om de zon. Deze bestaan uit resten die niet zijn gebruikt bij de vorming van een of andere planeet. Er zijn er enkele honderdduizenden van bekend. Slechts een paar hebben een diameter van meer dan honderd kilometer. De grootste daarvan is Ceres, die een dwergplaneet wordt genoemd.

Een andere dwergplaneet is Pluto. Lange tijd heeft men Pluto beschouwd als de negende planeet in ons zonnestelsel. Maar intussen hebben astronomen (sterrenkundigen) verder weg in ons zonnestelsel voorwerpen gevonden, die nog groter zijn dan Pluto. Pluto bestaat grotendeels uit ijs en maakt onderdeel uit van de Kuipergordel.

Onze mening
Toen ik dit jaar tijdens de Manuscripta dit boek zag liggen, was het liefde op het eerste gezicht. Alleen de cover alleen al is in zijn 3D-uitvoering een beauty om naar te kijken... en dan had ik nog niet eens de ronddraaiende sterrenkaart op de achterkant van het boek gezien!
Ik schrijf wel vaker in mijn recensies, dat er een paar onderwerpen zijn die de interesse van heel veel kinderen (en volwassenen) hebben en waarbij een kind eigenlijk nooit verzadigd lijkt te raken. In populariteit wisselen ze elkaar nog wel eens af maar ze blijven jaar na jaar hot. Natuurlijk heb ik het hier over dino's en het heelal!
Het Heelal bevat enorm veel informatie welke op een zeer begrijpelijke wijze wordt gepresenteerd in tekst en beeld. Denk maar eens aan onderwerpen als maans - en zonsverduistering, de sterren, zonnevlekken, planeto¿den en dwergplaneten, sterrenbeelden, kometen, vallende sterren en nog veel, veel meer. Alles even duidelijk te begrijpen en even leuk om te lezen. Een absoluut toppertje! Ik wist het wel toen ik het boek voor het eerst zag...!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden