SerierecensieLupin

Het grote pluspunt van Lupin is het charisma van hoofdrolspeler Omar Sy ★★★☆☆

Omar Sy als Assane Diop in Lupin. Beeld Netflix
Omar Sy als Assane Diop in Lupin.Beeld Netflix

Netflix heeft met Lupin een Franse hit te pakken. We gaan nog veel van deze meesterinbreker horen.

Mark Moorman

De figuur van Arsène Lupin, meesterinbreker, een creatie van de schrijver Maurice Leblanc, is in de Franstalige wereld ongeveer net zo bekend als Sherlock Holmes daarbuiten. Holmes en Lupin zijn ook tijdgenoten, met een specifieke stijl en uitmonstering, en zijn in talloze verfilmingen populair tot op de dag van vandaag. Netflix heeft nu met Lupin, met in de hoofdrol de Franse ster Omar Sy (Intouchables), zijn grootste Franse hit te pakken, zelfs in een voor Europese series moeilijke markt als de VS.

We moesten bij het kijken naar de vijfdelige serie, die eindigt met een dijk van een cliffhanger, ook denken aan de documentaireserie Room 2806: The Accusation, over de zaak Dominique Strauss-Kahn uit 2011 (aanstaand presidentskandidaat wordt beschuldigd van aanranding van een kamermeisje in een New Yorks hotel). Wat bij die serie vooral opviel, was de tot op de dag van vandaag onverdraaglijke arrogantie van de Franse elite, waar die zich ook op het politieke spectrum bevond.

Op zoek naar meer series? De Volkskrant kiest voor u de beste op Netflix en andere aanbieders

In Lupin neemt onze held Assane Diop het op tegen deze zelfde elite, waarmee hij als meesteroplichter ook iets van een anarchist krijgt die het niet om het gewin gaat, maar om het ontmaskeren van mensen met bloed aan de handen. In deze moderne bewerking van de Lupin-verhalen wordt slim aangehaakt bij de populariteit van de figuur. Diop (Omar Sy) is de zoon van een Senegalese immigrant die werkt voor de steenrijke ondernemer Hubert Pellegrini, een Strauss-Kahn van het zuiverste water. Pellegrini beschuldigt Diops vader valselijk van de diefstal van een diamanten ketting, waarna die zich verhangt in de gevangenis, zijn zoon als wees achterlatend.

De zoon zal dan, met behulp van de geliefde verhalen over Lupin, de rest van zijn leven een plan bedenken om de Pellegrini’s en hun hele kliek, inclusief een corrupte politiecommissaris natuurlijk, ten val te brengen. Het avontuur komt in de eerste aflevering met veel flair op gang, als de bewuste ketting opduikt op een veiling in het Louvre, kunsttempel van dezelfde elite. Hier presenteert de nieuwe Lupin zich voor het eerst, met een spectaculaire roof, die de ouverture zal zijn van de wraakexpeditie.

De makers van Lupin hebben ook goed gekeken naar de succesformule van hitserie La casa de papel, waarop de Spanjaarden zelf de term ‘latin pulp’ hebben geplakt. Snelle montage, opvallende locaties en veel heen en weer springen in de tijdlijn. Het is zeker fijn om naar Parijs in pre-coronatijd te kijken, maar het grootste pluspunt van Lupin is de charismatische hoofdrolspeler Sy, die het postuur van Idris Elba combineert met precies de juiste spottende oogopslag.

De bijfiguren zijn allemaal wat te schetsmatig en karikaturaal neergezet; de serie had baat gehad bij een betere badguy, die hier lijkt te zijn weggelopen uit een Louis de Funès-set uit de jaren zeventig – als iemand nog weet wie Louis de Funès was.

We gaan nog veel van deze Lupin horen, en dat is maar goed ook, want na deze cliffhanger moeten we verder.

Lupin

Misdaad, 5 delen

★★★☆☆

Een serie van George Kay en Francois Uzan.

Met Omar Sy, Ludivine Sagnier.

Te zien op Netflix.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden