Het Goede Doel zingt nu écht voor goed doel

Moet ik meteen naar de platenzaak hollen?..

Door Menno Pot

Moet ik meteen naar de platenzaak hollen?
Dat heeft weinig zin, want Gekkenwerk is niet te koop. Het album is gratis downloadbaar via it-staffing.nl, met het verzoek donateur te worden van Viafrica, een organisatie die in Afrika ict-opleidingen realiseert. Het Goede Doel doet zijn naam eer aan.

Is het een reünie in de originele bezetting?
Ja. Henk Westbroek (1952), Henk Temming (1951) en gitarist Sander van Herk (1956) waren in de jaren tachtig de harde kern. De overige posities kenden ook toen geen vaste invulling. Vanaf 5 mei doen ze optredens; in het najaar volgt een theatertour.

De twee Henken hadden toch heibel?
Nogal. Dat was de reden voor de breuk in 1991, ruim twaalf jaar na de oprichting en negen jaar na de doorbraak. In 2001 waren er al twee reünieconcerten, maar geen nieuw album (alleen de verzamelbox Geef De Mensen Wat Ze Willen). Gekkenwerk bevat de eerste nieuwe Henk & Henk-liedjes sinds 1989.

Hoe groot was Het Goede Doel?
Het was na Doe Maar de succesvolste Nederlandstalige band van de jaren tachtig. Debuutalbum België (1982) haalde de top van de albumlijsten. Doorbraakhits België (Is Er Leven Op Pluto?) en Vriendschap haalden de vierde plaats van de top-40. In 1989 volgde de enige nummer- 1-hit: Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken.

Wacht even: dat is toch van René Froger?
Nee! Het staat op het Goede Doel-album Iedereen Is Anders (1988), waarop alle liedjes door gastzangers worden gezongen. Het is dus een nummer van Het Goede Doel ‘featuring’ René Froger, zoals dat tegenwoordig heet. Je zou dus kunnen stellen dat de Henken de doorbraak van René Froger op hun geweten hebben. Dat is waar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden