SerierecensieHollands Hoop, seizoen 3

Het gezin in Hollands Hoop is inmiddels overgestoken naar de dark side ★★★★☆

Machteld mag ooit zijn meegesleurd in de nieuwe onderneming van haar echtgenoot, ze heeft zich inmiddels ontpopt als de meedogenloze helft van het duo.

Mark Moorman
null Beeld

Het is alweer zes jaar geleden dat psychiater Fokke Augustinus met zijn vrouw Machteld en hun drie kinderen in het eerste seizoen van Hollands Hoop naar het Groningse platteland verhuisden. De psychiater met een burn-out werd in dat eerste prijswinnende seizoen (Gouden Kalf voor beste televisiedrama in 2014) nog weleens vergeleken met de scheikundeleraar Walter White uit Breaking Bad, die te horen krijgt dat hij niet lang meer te leven heeft. Twee mannen voor wie de midlifecrisis een onverwachte wending krijgt als ze een leven van misdaad worden binnengetrokken, de een als de producent van crystal meth, de ander als bedrijfsleider van een grote wietplantage.

Hollands Hoop, met Franky Ribbens als scenarist en Dana Nechustan als regisseur, en een uitmuntende cast, wist elke vergelijking met grote buitenlandse series snel van zich af te schudden. De serie heeft een eigen toon en stijl, die, nu we in seizoen drie zijn beland, steeds grotesker lijkt te worden. Een crisis aan het slot van seizoen twee leidt tot een nieuwe uitgangssituatie en tot zinnen als: ‘Vind je het goed als ik even tien dode Joegoslaven ga begraven?’ Machteld (Kim van Kooten) mag ooit zijn meegesleurd in de nieuwe onderneming van haar echtgenoot (Marcel Hensema), ze heeft zich inmiddels ontpopt als de meedogenloze helft van het duo.

Hollands Hoop wordt op zondagavond uitgezonden en op streamingdienst NPO Start plus is alvast de volgende aflevering te zien. Op basis van de eerste twee afleveringen – en de trailer – is het duidelijk dat het debacle met de ‘Joego’s’ niet ongestraft zal blijven. De voortdurende verzekering van Fokke dat hij ‘alles onder controle heeft‘ begint in ieder geval steeds holler te klinken. En dan is er nog de zwangerschap van Talia (Gaite Jansen), de vriendin van oudste zoon Pepijn (Martijn Lakermeier), en het feit dat bad girl Liesbeth (Hadewych Minis) niet helemaal meer onder ons is, maar nog wel met een lodderig boos oog de gebeurtenissen in de gaten houdt.

Er is drie jaar verstreken sinds het tweede seizoen, en het duurt even voordat je er weer in zit. We missen ook het gevoel uit het eerste seizoen, waarin de rode draad werd gevormd door het gegeven dat een randstedelijk gezin in een crimineel plattelandsdrama terechtkomt. Inmiddels is de familie overgestoken naar de dark side en voert absurdisme de boventoon; lastiger om grip op te krijgen als kijker. Wat is gebleven: het onbedaarlijke plezier waarmee de acteurs zich op hun rollen storten. Je krijgt de zinnen van Franky Ribbens in de mond gelegd en mag verder in een lange leren jas en een geweer rondlopen in een maisveld. Wat wil je nog meer?

Hollands Hoop, seizoen 3

Drama

★★★★☆

Een serie van Franky Ribbens en Dana Nechustan

Met Marcel Hensema, Kim van Kooten, Martijn Lakemeier, Gaite Jansen

Te zien: zondagavond om 20.15 uur op NPO 3 en op NPO Start Plus, met een extra aflevering.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden