ColumnBericht uit Londen

Het geloof wordt erg serieus genomen in het confessionele onderwijs in Engeland

De kerk in Londen waar de kinderen van de All Saints School vrijdagmiddag samenkomen voor ‘Praise’.Beeld Patrick van IJzendoorn

‘Joshua heeft het woord gracious deze week goed gespeld, ga staan!’ Een beetje verlegen gaat het jongetje op een houten bankje van de All Saints Church staan om applaus van medescholieren, docenten en ouders in ontvangst te nemen. Daarna is het de beurt aan Lily, die een wiskundige vergelijking heeft opgelost. Zane krijgt lof omdat hij tijdens een schoolreisje naar oude mijnschachten in dit deel van Londen zijn jas heeft gegeven aan een verkleumd klasgenootje. Groep zes wordt zelfs naar voren geroepen omdat ze het hockeytoernooi van het stadsdeel Lewisham hebben gewonnen. Op het einde galmt het ‘Onze Vader’ door de kerk, voorgezongen door twee meisjes.

Het is een wekelijks tafereel op de nieuwe lagere school van mijn zoontje. Elke vrijdag om drie uur wandelen tweehonderd leerlingen van de All Saints School vanuit de oude zandgroeve waar het huiselijke schoolgebouw ligt over de hoogvlakte van Blackheath naar ‘the Church on the Heath’, zoals de Victoriaanse kerk wordt genoemd. Ze komen daar een half uur samen voor ‘Praise’. Geloof, zo hebben we de afgelopen maanden geleerd, wordt serieus genomen in het confessionele onderwijs op het eiland. Ik kan me niet herinneren dat ik in mijn schooljaren een kerk van binnen heb gezien op de protestantse School met de Bijbel, noch op de katholieke John F. Kennedy-school.

Over deze Church of England-school hadden we goede verhalen gehoord, wat werd ondersteund door de ranglijsten. Bij ouders zijn dit soort gratis scholen zo geliefd dat een band met de kerk een voorwaarde is voor toetreding. De overgang van de staatsschool naar de school van de staatskerk, deze zomer, was een cultuurschok voor de kleine. ‘Papa, ze zingen er God Songs,’ was het eerste wat hij zei na de eerste school dag. Inmiddels kan hij ze reciteren. ‘ Now the busy day is done / Father bless us everyone / Keep us safely thought the night / Until we see the morning light,’ klonk het onlangs aan de keukentafel. Er staat al een optreden met een gospelkoor op het programma.

Zoonlief vindt het allemaal best, zo lang er veel wordt gesport op school. Wat het geval is. Twee of drie keer per dag voetballen ze, in hun grijs-blauwe uniformen op de hoogvlakte, waar ook The Daily Mile wordt gehouden, een kwartier rennen om zwaarlijvigheid te bestrijden. Papa heeft de schoolovergang ook overleefd en schoof onlangs aan bij een ouderquiz in de school, waarvan de opbrengst is gegaan naar een ziekenhuis in de Gaza. Na pittige tafeldiscussies – In welk jaar viel De Muur? Hoe vaak won Merckx de Tour? In welke stad werd de eerste schoolmaaltijd geserveerd? – eindigde ons team als tweede, achter dat van de politieke verslaggever van The Times.

Het winnende team heette Father Nicholas’ Mighty Organ, een naam die niet alleen verwijst naar het kerkorgel dat de priester heeft laten renoveren. Met de kunstminnende voorganger – die in Terry Waite een van zijn voorgangers heeft – is de spil genoemd in de gemeenschap. Onder zijn leiding maakten de leerlingen van een vrijdagavondgroepje onlangs een pelgrimage naar Westminster Abbey en een uitje naar de National Gallery, waarbij kinderen naast alleen een vervoerskaart en geld voor een ijsje ook een Bijbel moesten meenemen. Op andere avonden werd er gewonnen in het zwembad bij een klasgenootje en, met popcorn, gekeken naar de animatiefilm Early Men.

Het christelijke karakter blijkt reeds bij de receptie, waar het woord van de maand hangt. In oktober is dat Dankbaarheid (Psalm 138). Het is de opmaat naar een belangrijke dag op de schoolkalender: All Saints Day, Allerheiligen. Mijn zoon kijkt echter meer uit naar de avond ervoor. Dan is het Halloween.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden