Review

Het geheim van mevrouw Grünwald is een huiveringwekkend relaas

Diana Tjin

Een bezoekje met een Surinaamse mevrouw aan een markt in Amsterdam; ze keurt alles, gedraagt zich knorrig, maar is een geziene klant bij de vaste stalletjes. Gezellig, maar waar moet dat heen in deze roman, Het geheim van mevrouw Grünwald?

Vergis je niet: het gekabbel is maar schijn.

Diana Tjin, Het geheim van mevrouw Grünwald (***), fictie.
In de Knipscheer; 232 pagina's; euro 18,50.

Diana Tjin haalt in haar debuut veel overhoop. Anna, de jonge hoofdpersoon, is naar de oude mevrouw Grünwald gestuurd door haar oma. De verzwegen geschiedenis die mevrouw Grünwald kan vertellen, zal Anna ook leren wat er mis zit in haar eigen familie.

Eerst terug naar een beschamende episode uit de koloniale geschiedenis: in Suriname werden de inwoners van Duitse komaf geïnterneerd nadat de nazi's Nederland hadden bezet. Ook mevrouw Grünwald, haar man Fritz en hun twee kinderen. Diana Tjin brengt de verveling, de ontberingen en de uitzichtloosheid uit dit weggemoffelde deel van onze geschiedenis pakkend tot leven. Even sterk is haar schets van het naoorlogse Amsterdam waar mevrouw Grünwald belandt met haar twee kinderen - die bruin zijn en worden gediscrimineerd. Als 'Duitse' wordt zij met de nek aangekeken, nog eens dubbel omdat ze Surinaamse is met dito tongval en eetgewoonten. Naargeestig en kleinzielig was Nederland in haar ogen. Ze was eigenlijk op weg naar het haar onbekende Duitsland, maar het dorp van de familie ligt achter het IJzeren Gordijn.

Maar dit is meer dan een historische roman, het is ook een aangrijpend boek over kindermishandeling, van generatie op generatie. Over zwijgen en vluchten, over verdenkingen en beschuldigingen. Het is het huiveringwekkende relaas van het meisje Anna dat houvast zoekt, maar zelf moet uitzoeken hoe het allemaal zit, met gevaar voor lijf en leden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden