RecensieBoeken

Het gedroomde noorden is een gewaagd vormexperiment (vier sterren)

cover besproken boek Beeld rv
cover besproken boekBeeld rv

Minik had zijn vader begraven. Samen met de antropologen van het museum, want die wisten hoe dat moest, had hij zijn vader de laatste eer bewezen. Samen waren ze ooit door de poolreiziger Robert Peary meegenomen naar New York, en daarna woonden ze in het Natuurhistorisch Museum. Daar was altijd goed voor hen gezorgd. Maar zijn vader stierf. Hij werd stiekem begraven in de tuin van het museum. Ja toch? Jaren later hoorde hij van klasgenoten dat er ergens in het Natuurhistorisch Museum een vitrine stond met het skelet van een Eskimo. Dat is je vader, zeiden ze treiterend. Dat kon toch niet? Minik ging kijken, en vond de vitrine. Hij herkende de kajak, het pistool en de kleding. En op het bordje stond een naam: Qisuk, de Eskimo. Het was zijn vader. Ze hadden zijn vader schoon gekookt en in een kast gezet.

Minik besloot terug te keren naar Groenland. Het fabelachtige land in het zuiden had voor hem zijn aantrekkingskracht verloren. Hij zou er altijd een museumstuk zijn. Maar eenmaal terug kon hij niet meer aarden. Hij keerde terug naar de VS, met de bedoeling Peary te ontmaskeren, maar vond nergens gehoor. Twee jaar later maakte de Spaanse griep een einde aan zijn leven.

Het verhaal van Minik is een van de twintig vertellingen in Het gedroomde Noorden. Adwin de Kluyver is dan weer de ontdekkingsreiziger, de veroveraar, wetenschapper, schilder – er zijn leugenaars, moordenaars, dromers, maar allemaal in de ban van het hoge Noorden. Hij kruipt in de huid van een ijsbeer en van een sneeuwvlok. Onze vaderlandse ‘poolheld’ Sjef van Dongen komt natuurlijk ook voorbij. Elk portret wordt afgesloten met een zakelijk (in ‘koel’ blauw gedrukt) nawoord. Dat doubleert hier en daar, maar vult vaker mooi aan.

Het is een gewaagd vormexperiment, Het gedroomde Noorden, maar één ding komt duidelijk naar voren: de liefde van de auteur voor de Noordpool. Hij is zelf ook op zoek gegaan. In het eerste hoofdstuk beschrijft De Kluyver hoe hij ooit op het noordelijkste puntje van de Shetland eilanden, op de laatste ijzige helling, uitgleed en bijna in de ijskoude oceaan donderde. In het laatste hoofdstuk keert hij daar terug. In de zomer. Nu staat iets verderop ‘het meest noordelijke hotel’, waar ze net willen beginnen met ‘de meest noordelijke pubquiz’. De droom van de eenling is een toeristische attractie geworden.

Adwin de Kluyver: Het gedroomde Noorden. Spectrum; 285 pagina’s; € 19,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden