PicsFloortje Smit

Het fraudeschandaal rond actrice Felicity Huffman zou zomaar eens een fijn rechtbankdrama kunnen opleveren

Felicity Huffman in de rechtbank van Los Angeles, 13 maart 2019. Beeld AFP
Felicity Huffman in de rechtbank van Los Angeles, 13 maart 2019.Beeld AFP

Filmrecensent Floortje Smit werpt haar blik op de hedendaagse beeldcultuur.

Verrassingsbezoekje voor Hollywoodactrice Felicity Huffman, afgelopen dinsdag. Stonden er opeens zeven federale agenten met getrokken wapens voor de deur van een van haar huizen in Los Angeles. Om zes uur ’s ochtends, terwijl haar echtgenoot William H. Macy (Fargo) en hun twee tienerdochters nog lekker in bed lagen, werd ze gearresteerd.

Wat de 56-jarige Huffman (Desperate Housewives) op haar kerfstok heeft? De 15 duizend dollar die ze had overgemaakt naar ‘een goed doel’, bleek in werkelijkheid te gaan naar iemand die voor haar oudste dochter het toelatingsexamen voor de universiteit deed, om zo een hogere score te behalen. Huffman maakt daarmee deel uit van een enorm fraudeschandaal – net als Full House-actrice Lori Loughlin en bijna 50 ceo’s, investeerders en andere spuugrijke Amerikanen die hun kinderen zo op een prestigieuze universiteit probeerden te krijgen.

Dat van die FBI-types met hun geweren wordt beweerd door entertainmentsite TMZ, op basis van ‘bronnen’ – slagje om de arm dus. Maar het is natuurlijk het geijkte begin van de toekomstige speelfilm over deze zaak, die vol geweldige filmische details zit.

Neem de onhandige telefoongesprekken tussen Huffman en de man die dit alles regelde, die een scenarist letterlijk kan overnemen uit de aanklacht. De naam van de onderzoek: ‘Operatie Varsity Blues’. Of de advocaat die voor de rechtbank stelde dat Huffman ‘niet het type is om een voortvluchtige internationale crimineel te worden’ – de borg werd 250 duizend dollar.

Eigenlijk is het bittere ernst. ‘Voor elke student die door fraude is aangenomen, is een eerlijke, getalenteerde student geweigerd’, stelde de aanklager. Vaktijdschrift Variety laat een deskundige waarschuwen dat het best weleens zou kunnen dat ‘het publiek’ iemand wil zien ‘hangen’. ‘Maar dat iemand een beroemdheid is, betekent niet dat die meer gestraft zou moeten worden.’

Vooralsnog lijkt ‘het publiek’ zich bij Huffman vooral vrolijk te maken over haar moedertweets, die nu in een heel ander daglicht komen te staan. Zoals deze uit 2016: ‘Wat zijn jullie beste tips als de kinderen weer terug naar school moeten?’

Daar zouden Huffman en haar echtgenoot gebruik van kunnen maken, dacht ik, terwijl ik keek naar een foto waarop ze in vrolijker tijden voor hun open haard poseren. Hij in blauw pak, met snor, zij met opgestoken haar en ongemakkelijk lachje. Fargo’s Jerry Lundegaard, wiens criminele plannen volledig in de soep lopen, naast de wanhopige huisvrouw.

Natuurlijk, dit zou een fijn glad rechtbankdrama kunnen opleveren, zoals Vanity Fair suggereerde. Regisseur Sofia Coppola, chroniqueur van verwende (Hollywood)elite, kan er iets heerlijks van maken.

Maar laat de gebroeders Coen schrijven en het kan een briljante komedie worden. De casting ligt voor de hand; de acteurs in kwestie kunnen zowel de inkomsten als het belachelijk maken van deze zaak goed gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden