AlbumrecensieBeethoven Around the World

Het Franse Quatuor Ébène laat zijn durf horen met Beethovens strijkkwartetten ★★★★☆

Maartje Stokkers
null Beeld

Ze hadden een uitnodiging gekregen van Carnegie Hall in New York. Of de leden van het Franse Quatuor Ébène alle strijkkwartetten van Ludwig van Beethoven wilde komen spelen. Ja, natuurlijk, maar waarom niet óók in de rest van de wereld? Alle Menschen werden immers Brüder. In New York werd alles afgezegd vanwege corona, maar de ongeveer veertig concerten in achttien landen op alle continenten waren al gespeeld en opgenomen.

Dit resulteerde in zeven albums met de overkoepelende titel Beethoven Around the World. Gedurende tien maanden waren de vier op pad. De verschillende concertzalen en omstandigheden hebben een constante opnamekwaliteit niet in de weg gestaan. Dichter bij het Quatuor Ébène gaan we voorlopig niet komen.

In Tokio speelden ze onder andere Strijkkwartet nr. 9, het derde van de drie Razumovsky-kwartetten, genoemd naar de opdrachtgever. Graaf Razoemovski was de Russische ambassadeur in Wenen en amateurviolist. Hij zal zijn tanden erop stuk hebben gebeten, want wat hij kreeg waren kwartetten die veel rijker en gedurfder waren dan men op dat moment gewoon was. Quatuor Ébène laat die durf horen met zijn directe toon, grote doch subtiele dynamische verschillen en hoorbare attentie voor elkaar. Weinig vibrato maakt de klank van het kwartet helder, gecontroleerd en clean.

Het symfonische karakter van de fugatische finale is een spectaculair kolfje naar de handen van het kwartet. Ragfijn vlecht het de razendsnelle fuga, waarna die uiteenvalt en de musici elkaar blijven opjagen in een buitengewoon virtuoos en lekker vinnig vraag-antwoordspel.

In Nairobi stond onder andere het laatste Strijkkwartet nr. 16 op het programma. Ze maken van het tweede deel, met constant verlegde accenten, een vrolijk geduw en getrek, de luisteraar telkens op het verkeerde been zettend. Het eindigt abrupt, waarna in het derde deel de sfeer omslaat. Quatuor Ébène speelt het zacht wiegend, steeds langzamer en zachter, tot ook de stilte muziek is.

Quatuor Ébène

Beethoven Around the World

Klassiek

★★★★☆

Erato

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden