Tv-recensieJulien Althuisius

Het enige waar Drunk History tot aanzet is geheelonthouding

null Beeld

Jaaaa! Ophef! U heeft het – verhuld door de rook van de Notre-Dame of gewoon, door het hebben van een bestaan – misschien gemist, maar er was wat te doen rond het nieuwe programma Drunk History van Comedy Central. In dat programma, dat maandagavond zijn première beleefde, vertellen beschonken bekende Nederlanders verhalen uit de vaderlandse geschiedenis.

Het programma was nog niet aangekondigd of de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (Stiva) sprak er al schande van. Comedy Central zou met het programma aanzetten tot zuipen. ‘De gemoederen zijn inmiddels hoog opgelopen in de branche’, zei directeur Peter de Wolf, ‘verschillende merken geven aan serieus te overwegen om te minderen of stoppen met adverteren op de zender’. De deelnemers aan Drunk History sprongen voor het programma in de bres. ‘We zijn in Nederland soms wel heel politiek overcorrect aan het worden’ zei Rob Kamphues. Nance begreep de kritiek wel, ‘maar van de andere kant denk ik – en misschien schop ik nu tegen het zere been van een aantal mensen – dat je als je alcoholist bent ook wel psychisch een probleem hebt. Dan zijn er issues in je leven.’ Lekker weer, Nance.

Het programma, dat ooit begon op de Amerikaanse website Funnyordie.com, is in de Verenigde Staten al jaren een groot succes. Elk verhaal wordt vertolkt door acteurs die woord voor woord playbacken wat de dronken verteller allemaal uitkraamt. Een bekend en grappig voorbeeld is het verhaal van de vriendschap tussen Abraham Lincoln en Fredrick Douglass, verteld door Zooey Deschanel en uitgebeeld door Will Ferrell en Don Cheadle.

In de eerste Nederlandse uitzending vertelde Victoria Koblenko het verhaal van Prins Bernhard en de Greet Hofmans-affaire. Volgens de teller in beeld had Koblenko acht pure wodka’s achter de kiezen. Ze was, op wat versprekingen en een enkele lachbui na, nog verbazingwekkend coherent (ik weeg zo’n 35 kilo meer dan Koblenko, maar het enige wat er uit mijn mond zou komen na acht pure wodka’s is het Vietnamees van die avond). Koblenko’s verhaal werd vertolkt door Carly Wijs, Cas Jansen en Frieda Pittoors. Het had nog zeker niet de kwaliteit van het Amerikaanse origineel, maar was in ieder geval stukken leuker dan het verhaal dat erna kwam.

Rapper Donnie schreeuwde zich gesterkt door dertien wodka-Red Bull (Serieus? Dertien? Hoe kan je dertien wodka-Red Bull drinken en niet schuimbekkend achtervolgd worden door een dozijn eerstelijnsverpleegkundigen met verdovingsgeweren?) door de Zwembadaffaire van het WK 1974, waarin Johan Cruijff zich tijdens een zwembadfeestje met drie Duitse meisjes zou hebben laten gaan. ‘Lekker de beentjes wijd, pik gaat erin geheid’, rijmde Donnie poëtisch. Het niveau van zijn dichtwerk werd slechts geëvenaard door het filmpje waarin de affaire rond Cruijff en Rinus Michels werd nagespeeld. Nee, grappig was het zeker niet. Ergerlijk, dat wel. Wat dat betreft hoeft Stiva zich voorlopig geen zorgen te maken; het enige waar Drunk History tot aanzet is geheelonthouding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden