RecensieDe schepping

Het energieke Nederlands Blazers Ensemble klonk als een orkest op volle sterkte ★★★★☆

Even goed deed het ensemble de heerlijke muziek van Haydn slinken tot kamermuzikale intimiteit.

Maartje Stokkers
Schrijver Bart Moeyaert bij het Nederlands Blazers Ensemble. Beeld Peter Lodder
Schrijver Bart Moeyaert bij het Nederlands Blazers Ensemble.Beeld Peter Lodder

Vanuit het donker klonk een stem, die sprak over hoe vanuit het niets het universum werd geschapen. Het was de stem van de Belgische schrijver Bart Moeyaert. In opdracht van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) schreef Moeyaert – in 2002 al – De schepping.

Woensdag klonk in Podium Mozaïek in Amsterdam de herneming van de productie: een concert-dat-lijkt-op-een-theatervoorstelling-of-andersom, zoals in het programmaboekje staat.

Muziektheatraal is De schepping zonder meer. Het NBE speelde delen uit Die Schöpfung van Joseph Haydn, in een arrangement voor blazers van Haydns tijdgenoot Josef Triebensee. In de 18de eeuw was het gewoon om van symfonieën en zelfs hele opera’s en oratoria een bewerking voor blazers te maken (Harmoniemusik), voor uitvoeringen in de buitenlucht, tijdens feesten.

De muziek raakte verstrengeld in het gesproken woord, in het fluweelzachte Vlaams van Moeyaert: ‘Zie het eens groeien en botten en bloeien.’ Naadloos en vanzelfsprekend waren geluidseffecten met windmachine en dondervel, het wapperen van de scheppende handen van God met een plastic blad.

In wijde coronaopstelling klonk het energieke NBE als een orkest op volle sterkte, maar even goed deed het ensemble de heerlijke muziek van Haydn slinken tot kamermuzikale intimiteit. Drijvende krachten waren de puik spelende klarinettisten Tom Wolfs en Jesse Faber.

Aan het eind nam het oorspronkelijke slotkoor uit Die Schöpfung – klinkend uit luidsprekers – het gaandeweg over van de blazers. Die liepen een voor een weg, etend van de rekwisieten: appels die overal op het podium lagen. Over schaamte of zondeval geen woord. Na een klein uur verliet je opgewekt de zaal.

De schepping

Klassiek

★★★★☆

Door het Nederlands Blazers Ensemble en Bart Moeyaert (verteller)

30/9, Podium Mozaïek, Amsterdam. Tournee t/m 11/10, vervolg in maart.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden