BOEKRECENSIEHuidhonger en andere ongemakken

Het coronastripdagboek van Van de Pol is even hilarisch als herkenbaar geworden ★★★★☆

Terwijl hij thuiszat, besloot striptekenaar Michiel van de Pol van de nood een deugd te maken. Zijn coronadagboek Huidhonger is even hilarisch als herkenbaar geworden.

Joost Pollmann
null Beeld Michiel van de Pol
Beeld Michiel van de Pol

‘Er leek in Nederland nog niet zoveel aan de hand, totdat op 27 februari de eerste coronabesmetting werd geconstateerd, in Loon op Zand nota bene, op een steenworp afstand van Tilburg, waar ik woon.’ Zo begint Huidhonger en andere ongemakken van Michiel van de Pol (54), een ­getekend coronadagboek waarin even hilarische als herkenbare taferelen voorbij komen.

Aanvankelijk nam Van de Pol het virus niet zo serieus. ‘Ik vond ’t raar om bang te zijn voor iets dat je niet kon vastpakken.’ Een bruine beer in het bos, oké, daar kun je bang voor zijn. ‘Maar toch niet voor... lucht...’

Hij werd wakker geschud door ­televisiebeelden van Italiaanse ­patiënten die op hun buik aan de ­beademing liggen. ‘Er gingen ­gewoon mensen dood!’ En hij illustreert dat angstige besef met een ­tekeningetje waarop hij de benen van RIVM-baas Jaap van Dissel omklemt.

Van de Pols Huidhonger is zeker niet de enige stripuitgave die aan ­covid-19 is gewijd. In de Volkskrant stond wekenlang de serie Je moeder! van Typex, Dirk Verschure postte zijn Pandemic Funnies op Instagram en eind mei verscheen het boek Strip­helden versus corona, waaraan meer dan zestig Belgische en Nederlandse stripauteurs belangeloos hebben bijgedragen om noodlijdende strip­winkels te ondersteunen. Op het ­omslag vliegt een stripfiguur als zorgsuperheld door de lucht, compleet met mondkapje, stethoscoop en EHBO-kist. Wie in een stripwinkel voor minimaal 15 euro koopt, krijgt dit boek cadeau.

In april verscheen Van de Pols ­grafische roman De gevoelige mannenclub, nu is er alweer dit coronadagboek. Hoe doet hij dat? Simpel: oefening baart kunst. In 1997 publiceerde hij Medicijnman, of: het getekende leven van Michiel van de Pol, dat tien jaar later werd gevolgd door ­Cartoondiarree: dagboekstrips van ­Michiel van de Pol. Hij brengt kortom graag zichzelf in beeld, en alles wat in zijn leven passeert.

Bovendien is Van de Pol een veel­gevraagde livecartoonist, die bij congressen en brainstormsessies de ­besproken thema’s snel en geestig ­visualiseert. Hij hoeft niet uitgebreid te schetsen en te polijsten om iets op papier te krijgen dat tegelijk grappig en informatief is, en die ervaring komt hem mooi van pas. Hij had trouwens niks beters te doen, want alle evenementen en vergaderingen in het bedrijfsleven waar hij normaliter als tekenaar zijn geld mee verdient, zijn afgelast.

Een van de hoogtepunten in het dagboek is de Huidhonger Troostposter, getekend voor mensen die ­tijdens de lange lockdown ernstig begonnen te verlangen naar aan­raken en aangeraakt worden. Van de Pol maakte er een vrolijke orgie van, met een kluwen van handen die links en rechts in bloot vlees knijpen. Zelfs de letters van de woorden ‘huidhonger’ en ‘troostposter’ hebben handjes om mee te doen aan het tactiele groepsgebeuren.

Huidhonger eindigt met een stijlbreuk, want op de laatste bladzijde laat Van de Pol een portret zien van zijn vriend Cas. Getekend in een ­semirealistische stijl ‘om aan te geven dat de wereld niet meer ’t zelfde is.’ Valt nog niet mee, dat realisme. Hij merkt op dat het ene been van Cas langer is geworden dan het ­andere en dat de voeten te groot zijn. ‘Alleen het stopcontact achter hem is aardig gelukt.’

De wereld is misschien veranderd, Van de Pol is zichzelf gebleven.

Striptekenaar Michiel van de Pol brak door met Cartoondiarree, een bundeling van de dagboekstrips die in 2005-2007 door Het Parool waren gepubliceerd. Zijn grafische roman Terug naar Johan werd in 2011 bekroond met de Willy Vandersteenprijs. Eerder dit jaar verscheen De gevoelige mannenclub, over een heftige seksestrijd.

null Beeld Michiel van de Pol
Beeld Michiel van de Pol

Michiel van de Pol: Huidhonger en andere ongemakken – Een dagboek ten tijde van corona. Scratch Books;

★★★★☆

136 pagina’s; € 24,90.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden